Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

I dag startar GRS: stortävling

Gävle ryttarsällskaps 4-dagars nationella hästhoppningar har i år namnet Bilmetro Horse Festival.

Annons

Meetinget startar idag på morgonen med en regional klass i 1.10 med 89 föranmälda ekipage.

Därefter övergår statusen till nationell, med början i 1.20 för 115 ekipage.

En ur den sportsliga synvinkeln bra nyhet finns i årets hästfestival:

Från 1 januari 2011 säger reglementet att klass med över 100 ekipage ska delas mitt itu till två klasser efter anmälnings- och avanmälningstidens utgång. Arrangerande GRS:s ridskolechef och tjänstgörande A-banbyggare Leif Hall antog till förra årets Horse Festival att det även gick att göra på det gamla hederliga sättet, att efter den stora klassens slut dela resultatlistan i två klasser, det vill säga det totalt bästa ekipaget vinner den ena klassen och totaltvåan vinner den andra, och så vidare. Han ansökte därför och fick tillåtelse av förbundet att köra så, men konceptet stoppades på plats.

Leif berättar:

– När regeln om delning kom förra året tog jag för givet att klass efter 100 anmälda ekipage kan delas efteråt i resultatlistan - för det sportsliga. Därför checkade jag av det innan och fick klartecken. Men när löftet avslogs under tävlingen blev jag irriterad. Därför har jag kommit på en ny idé från utlandet, som inte finns i Sverige ännu, enligt Leif.

Det nya konceptet innebär att klass med mer än 100 anmälda ekipage delas upp i en klass för så kallade amatörer och en för så kallade proffs.

– Detta innebär att klassen blir sportsligt uppdelad i stället för tur eller otur. Att ryttarna och hästarna tävlar mot jämbördiga i en klass för amatörer och en för proffs. Jag tror detta lika som utomlands kommer att slå väl ut och bli populärt även här i Sverige, så jag hoppas fler arrangörsklubbar tar efter min idé och gör likadant – för sportens skull.

Startfälten är mindre i år än i fjol, speciellt i de svåra klasserna. Ändå har de stora tävlingarna i år ungefär samma innehåll som tidigare.

Vad tror du minskningen beror på, Leif?

– Konkurrensen från utlandstävlingar är stor. Många ryttare som brukar vara här har åkt till stora tävlingar utomlands, som exempelvis till Arezzo för att tävla utomhus.

En klass är förändrad i år, det är lördagens 1.50 bedömning A:0 som sänkts till 1.45.

– Ja vi följer trenden, förklarar Leif.

Söndagens 1.50 ”Winning Round” är dock kvar som meetingets huvudklass och premiären i den traditionella Ridsportallsvenskan Elitserien norra gruppen.

Det mest meriterade ekipaget som deltar är Marcus Westergren/Casa de la Marta Bay, Rådmansö. Och hemmaekipage är det gott om i startlistorna.

– Ja så gott som alla startar, konstaterar Leif leende.

Mer läsning

Annons