Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ida unghästutbildare efter examen på Flyinge

Högbos dressyrryttarinna Ida Rannestig har examinerats från den 40 veckor långa unghästutbildningen på Flyinge som leder till Yrkeshögskoleexamen.

Annons

Utbildningen omfattar träning av unghästar i intervallet 2,5 - 6 år, där den så kallade Flyingemodellen ligger till grund. Eleverna får på vårterminen visa en 3-åring vardera på 3-årstest som de haft under utbildningens gång. Utbildningen är delvis skolförlagd och delvis förlagd hos praktikvärdar på en professionell anläggning, där eleverna får vara delaktiga i hur unga hästar utbildas.

Under den första praktikperioden, på sju veckor, arbetade Ida hos dressyrryttarinnan och dressyrtränaren Pernilla André Hokfelt. Där fick Ida ta del av den vardagliga träningen av Pernillas hästar.

Under perioden fick Ida bland annat hjälpa till med inridningen av ett 3-årigt dressyrsto och fick avsluta sin period hos Pernilla med att rida 3-årstestet där de fick diplom (49 poäng) och gick därmed vidare till finalerna i höstas på Flyinge.

Den andra praktikperioden, på fem veckor, gjorde Ida som en av sex elever. Under tiden förberedde de ett 20-tal hästar för saluvisningen som hölls på Flyinge den 14 maj.

– Praktiken på Flyinge var otroligt lärorik då jag fick en bra insikt om hur man bäst förbereder hästar som senare ska säljas på ett professionellt sätt, samt hur man bemöter kunder och hästägare. Vi fick under perioden ständigt vara beredda att visa och diskutera med kunder som ville se hästarna innan själva auktionen, berättar Ida.

För att bli antagen till utbildningen fick Ida göra ett antagningsprov, där grundridning och ryttarkänsla granskades i både hoppning och dressyr. 50 sökanden fick möjlighet att göra antagningsprovet och av dessa antogs 21 till utbildningen.

Ida tog examen som en av två elever med högsta betyg i alla ämnen såväl praktiska som teoretiska. I och med det belönades hon med Kraffts stipendium.

I augusti började Ida arbeta hos Pernilla André Hokfelt, som hon fick kontakt med under sin första LIA-period. Hon är stallchef och beridare.

Pernilla rider sin fina hingst Wladimir OA i svenska utvecklingslandslaget. Vidare hade hon en 5-, 6- och 7-åring i sommarens finaler i Falsterbo.

– Det är en otroligt bra chans att få arbeta hos Pernilla då hon är en av de bästa i Sverige när det gäller träning av unga hästar. Hon har dessutom mycket hög kvalitet på de hästar hon har i stallet. Jag kommer att ha två egna boxar och har möjlighet att träna min egen häst Wario och få hjälp att matcha honom upp i klasserna.

Mer läsning

Annons