Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Landslagsryttare satsar i Gävle

Hoppningens landslagsryttare Lotta Schultz, numera Sjöberg, har flyttat från Enköping till Gävle.

Hon ska ha sin hästverksamhet på Olstorp i Hille.

Annons

Lotta Schultz är en rikskändis som landslagsryttare i hoppning. Hon var med i förra OS, 2008 i Hong Kong, där hon gick till final med hästen Calibra.

Tillsammans blev de silvermedaljörer i inomhus-SM 2005. Lotta är regerande svensk mästare efter fjolårets guld med Larissa i utomhus-SM.

– Jag tog mitt första SM-guld som young rider när jag var 19 år gammal. Sedan dess har jag ridit i landslaget. Till och från tills jag fick sonen Oliver för snart 16 år sedan, då jag var ifrån landslaget några år, summerar hon karriären.

Lotta har bott i Älvkarleby. Det var 1992-93 när maken Michael var ridskolechef i Älvkarleby ridklubb.

– Jag jobbade som instruktör på ÄRK i ett halvår, berättar hon.

När Lotta skulle flytta från den stora privata hästgården i Enköping var Gävle ett av alternativen, där hon i Hille har arbetat sig in hos ett gäng träningsvilliga hoppryttare. Det är hos Anna Gavelli och Dan Johansson på Olstorp som Lotta är stationerad för sin verksamhet. Att träna ryttare och hästar.

– Om du flyttar hit så bygger jag stall åt dig, sa Danne och så blev det, berättar Lotta leende och bytte Schultz mot flicknamnet Sjöberg.

På Olstorp står nu utöver gårdens befintliga stall det ganska nybyggda ridhuset och bredvid det Lottas nybyggda stall för sex hästar.

• Hur många hästar har du i stallet?

– För dagen har jag fyra hästar och Oliver har en häst.

• Vilken är din förstahäst?

– Jag har ingen förstahäst för tillfället. Jag håller först på att ordna upp livssituationen.

• När blir din nästa tävling?

– Kråkhoppet i Tierp i helgen med några unghästar.

På Olstorp har Lotta nu haft träningar i ett år. Två gånger varannan vecka i markarbete och hoppning, en gång varje vecka i hoppning. Innan ridhuset blev till hyrde Anna in Lotta i Högbos och Gävle FRK:s ridhus vintertid.

– Jag har 15 elever i hoppning och tolv i markarbete per vecka. Det är kul att se utvecklingen på de träningsbenägna eleverna. Det är ett jättehärligt gäng som tränar och tävlar. Alla håller ihop. Vissa vinner tävlingar och andra vinner inte, det ger också framgång.

– Alla håller på alla i alla väder, de stöttar och hejar på, oavsett hur det går.

Och den dominerande ljuva lukten i träningsarenan av Annas eller mormors rykande hembakta bullar lockar ryttarföräldrarna till gemensam fika på ridhusläktaren.

– Den sociala biten är jätteviktig, så fikabordet är ett måste, understryker Lotta begeistrat.

Hon är full av inspiration…

Från nu blir det två träningsdagar varje vecka, måndagar och tisdagar.

– För mig blir det jätteskönt att slippa åka. Oliver och jag bor i Strömsbro.

Flyttlasset gick för någon vecka sedan till lägenheten i Gävle.

– Det är jättekul att det nu kan bli en utökning till ständigt två dagar per vecka. De två vardagarna blir som helgkurser. Lotta har ett perfekt upplägg med först markarbete och dagen därpå hoppning, det är den röda tråden som gör det, förklarar Anna och berättar:

– Ryktesspridningen om att Lotta har bosatt sig här har bidragit till att ryttare hör av sig för fullt om att få börja rida för henne.

Alexandra Idehäll fortsätter träna ryttare som tidigare.

• Ni är ett antal personer som utövar träningar för ryttare och hästar, i Gävle i synnerhet och i Gästrikland i största allmänhet. Hur ser du på konkurrensen?

– Jag hoppas vi kan komplettera varandra. Vi kommer att utveckla Olstorp ytterligare. Det här ska bli jättetrevligt!

– Ja, det är fantastiskt roligt att Lotta har flyttat hit till oss, säger Anna och Danne.

Mer läsning

Annons