Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Lärlingen Anna gillar att tävla

En doldis inom travsporten är den som med sina två hästar startat näst flitigast inom rikstoton i år med sina hästar.

Lärlingen Anna Ågren är tjejen som inte räds att åka vare sig till Boden eller Malmö om hon har passande lopp åt sina hästar och det är nog ingen amatör i regionen som tillbringar så många mil med bil till och från travbanor som hon.

Annons

– Jag gör lite tvärt emot de flesta. De tittar efter lopp i närheten och letar bara där när de ska starta sina hästar. Jag tittar först efter passande lopp och sedan spelar det ingen roll var i Sverige det ska köras. Att resa med hästarna är en del i verksamheten så det ser jag inte som jobbigt, skrattar Anna på en fråga om hon inte tycker att det blir ansträngande.

Anna har starthästarna Regina One och Million och de har tjänat 293 295 kronor respektive 116 193 kronor i år och att på två hästar ha fått ihop över 400 000 kronor är imponerande.

Den största segern för året fixade Regina One när hon vann ett lopp i Diamantstoet med 100 000 kronor till vinnaren på Dannero.

– Den segern var hon verkligen värd och det känns som en bonus. Hon hänger alltid med och det är ingen som springer ifrån henne. Det var kul att hon fick utdelning. Men även om det blivit fina pengar i år så är inte så att det är det viktigaste för mig. Det är att hästarna mår bra, betonar Anna.

Notabelt är att Regina One var utdömd då Anna via Robert Wilhelmsson fick hästen. Sedan har det bland annat blivit en operation i en kota och i dag har Anna nu en verkligt duklig märr som haft ett lysande år.

Million är hennes andra häst och han har vunnit fem lopp i år och varit mycket bra också han. Honom hade hon tidigare utleasad till Jennie Ek.

– Jennie gjorde ett mycket bra jobb med honom men jag kände att jag behövde ha två hästar hemma att jobba med så därför tog jag hem honom.

Till vardags jobbar Anna halvtid hos Olle Alsén med hästar och sedan skor hon också en hel del hästar. Hon har jobbat i drygt tio år enbart med hästar och det hörs att det verkligen är en tjej som sätter hästarna i första rummet.

Annas första häst var annars Cavallino som hon blev delägare i sedan hon träffat sin sambo Anders Englund och det var så det stora travintresset tändes.

För att återgå till det flitiga resande som Anna gör med sina hästar så har det så här långt i år blivit starter på 21 (!) banor. De banor man gästat är i bokstavsordning: Axevalla, Bergsåker, Bollnäs, Dannero, Eskilstuna, Färjestad, Gävle, Hagmyren, Halmstad, Jägersro, Kalmar, Mantorp, Mariehamn, Romme, Rättvik, Solvalla, Vaggeryd, Visby, Åby, Åmål och Östersund.

– Jo, visst är det många resor men vi tycker inte att det är så jobbigt. Vi kör för det mesta varannan gång, Anders och jag, för att det ska fungera bra också på hemmaplan. När det gäller resorna till södra Sverige så blir det ofta ett besök hos min mamma i Helsingborg, berättar Anna Ågren.

Med tanke på den glöd och den energi som omger Anna så är det extra roligt att hon fått så fina framgångar under året. Det är också roligt att prata med en person som hela tidenvisar att det är kärleken till hästen som är den drivande kraften.

• När startar dina hästar igen?

– Million startar på Hagmyren på söndag och Regina One på Romme eller på Boden nästa vecka. Jag har inte bestämt mig riktigt för vilken av banorna jag väljer för hennes del, säger Anna.

Mer läsning

Annons