Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nu satsar Emily på sina stora hästar

Emilys ponnytid är över. Efter den elva år långa framgångsrika ponnykarriären på tävlingsbanorna sadlar hoppryttaren Emily Engström, 17, nu helt om till stora hästar.

Annons

Emily Engström bor i Bäck, Valbo och tävlar hoppning för Föreningen Gestrike sportryttare. Hon har sålt sina ponnyer och köpt en till stor häst. Det tyska 7-åriga stoet Wireless med dressyrstam.

Emily berättar:

– Hon kom till Sverige som 1-åring. Hon gick som dressyrhäst tills hon var fem. Hon såldes som 5-åring till en hoppryttare i Vallentuna, som har tävlat henne i hoppning i 1,5 år upp till och med 1.30. Det var där jag köpte henne och den 17 november var hon min.

Vad händer nu närmast med dig och Wireless?

– Att vi kommer igång och tävlar så fort som möjligt, med början i 1.10 och 1.20.

Vad är ditt mål i år Emily?

– 1.30 i höst.

Drömmålet då?

– Hoppa 1.50, men det ligger långt fram i tiden. Först ska vi bli stadiga i 1.40.

Nu har Emily två stora hästar. Den första köpte hon för nästan ett år sedan, av Cecilia Hansson i Kybacka, Valbo. Det var valacken Navidad, då 17 år gammal.

Hur sammanfattar du 2012 med honom?

– Det gick ju bra. Hela vägen ända till och med vår debut i 1.30 i sommarens Hästveckan i Bollnäs. Det var en A:1a. Vi nollade i både grunden och omhoppningen, så vi kom tvåa. Därefter har vi enbart tränat och har haft tävlingsuppehåll fram tills nu.

Vad händer nu?

– Vi ska komma igång med tävlandet fortast möjligt.

Vad är årets mål för dig med "David"?

– Att vara med i elitserien, Gestrike sportryttare gick ju upp. Vi taggar inför eliten.

Laghoppningen startar i mars. De tre deltävlingarna går i Umeå, Gävle och Falun.

Emily har tävlat ponny i elva år. När hon köpte "David" var hon 16 år och hade fortfarande sina bästa ponnyer kvar för tävling. Tävla ponny får hon nämligen göra även hela det här året, då hon fyller 18. Egentligen. Men det ville hon inte. Efter fjolårets parallella tränande och tävlande med Navidad och hennes sista två framgångsrika ponnyer Micis Diana och Nordgold, har hon inför tävlingsåret 2013 sålt ponnyerna för att satsa på sina stora hästar.

– Jag blev för sugen på stor häst. Jag kände det var dags att gå vidare. Att försöka ta tillvara på junioråldern på stor häst. Jag kände också att det blir lite mycket att åka dubbelt för att tävla ponny och stor häst.

Emily har haft en framgångsrik ponnykarriär genom åren.

Uppfyllde du dina målsättningar som du hade när du köpte ponnyerna?

– Ja, målet var Medelsvår B, 1.10 respektive 1.20, men det blev bättre, Medelsvår A, 1.20/1.30.

Här berättar hon om det största och bästa som hände:

Micis Diana: Det allra bästa hände med stoet Micis Diana, (född -99, kategori C).

– Jag köpte henne 2010 som läromästare för de högre klasserna. Inom ett halvår kvalade vi till SM. Vi deltog i två utomhus-SM: 2011 på Grevagården i Skövde och 2012 i Årsta-Runsten, där vi blev tiondeplacerade i A-finalen.

Nordgold: Största meriten med valacken Nordgold, (född – 03, kategori D), var placering i Globenkval 2.

– Jag köpte honom som 5-åring och har utvecklat honom själv. Jag sålde honom i november till Norge, till en 14-årig landslagsryttare som där är rankad femma.

– Jag och "Nogge" tog tre vinster i Medelsvår B 1.20 förra året. Den största meriten var sjundeplaceringen (ca 40 startande) i Medelsvår B + 5, 1.25 i Globenkval 2 i Gagnef.

Mer läsning

Annons