Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olivia dubbelt belönad för sin fina hoppstil

14-åriga hemmatjejen Olivia Näslund var en stilfull ryttare i Gävle ryttarsällskaps (GRS:s) Allhelgonahoppning för ridhästar på söndagen. Hon belönades med helgens näst högsta stilpoäng, 57,5, samt 53,5 och tog dubbelplacering i 0,90 meter med lektionshästen Xamir Interagro.

Annons

Svärdsjöbördiga Annika Borgstrand Blixt från Kilafors och tävlande för Söderhamns HSK vann med sin Garbo på 58 stilpoäng som ett av de 16 felfria, varav nio hemmaekipage.

Men den minsta möjliga halvpoängen efter kom Olivia Näslund på lektionshästen Xamir Interagro och blev tvåa.

– Jag tycker han var bra och jag kunde inte ha gjort så mycket bättre, säger Olivia leende.

Halvpoängen efter kom GRS:s Klara Wirdby/Fallerina trea och poängen efter Klaras klubbkompis Malin Lundberg med Callaway fyra. Olivia red även klubbkamraten Maria Bjerkhedens Quitamanchas felfritt och på exakt samma 53,5 poäng delade hon femteplaceringen med klubb- och stallkompisen Cajsa Holmgren, 15 år, på lektionshästen Tartuffe.

– Det här var min andra start med Quitamanchas. Den första gjorde jag i Storvik Ovansjö på en kvällstävling i somras, berättar Olivia.

• Vad säger du då Cajsa om 0.90-placeringen som du delade med Olivia?

– Denna första ritten var inte så bra, jag är inte så nöjd med den, jag hade kunnat gjort bättre ifrån mig.

Hanna Heikkinen var hemma i Älvkarleby från skogvaktarhögskolan i Umeå med sin Bugzi Lady och red ihop 51,5 poäng som precis räckte till den åttonde och sista placeringen.

I enmetersklassen var Olivia och Xamir Interagro felfria ända till det 13:e och allra sista hindret, en kombination:

– Det väntande ekipaget var lite i vägen, så jag var tvungen att ropa till ryttaren att flytta sig. Efter det fick vi ett riv på A men klarade B. Utan rivningen hade vi blivit tvåa, nu blev vi tvåa utanför placering. Jag tycker rundan var bra, berättar Olivia.

Cajsa och Tartuffe blev trea i den 42 ekipage stora klassen på noll fel i båda faserna och den tredje kortaste Fas 2-tiden.

– Enmetersklassen är jag jättenöjd med. Tartuffe är ju lektionshäst och går mycket med nybörjare och även på handikappridning. Vi vann även 1,00 meter i Österfärnebo i våras i spöregn, påpekar Cajsa glatt.

Olivia tävlade Xamir Interagro för allra första gången förra helgen på Gävle fältrittklubb. Och vann direkt! Först var de felfria i 0,90 och fick clear round-rosett. Sedan var de dubbelnolla i 1.00 meter – och vann.

– Jag var väldigt nöjd med rundorna i båda klasserna. Men i en meter kunde vi ha haft lite luftigare galopp i grunden. I omhoppningen drev jag på honom lite mer så det blev fräschare galopp. Det är ganska bra tycker jag. Vi ska åka till Storvik Ovansjö och tävla om två veckor, i 0,95 och 1,05.

• Är du helt ny som tävlingsryttare, Olivia?

– Nejdå. Lektionshästen Xitau Interagro var min första tävlingshäst när jag var tolv år.

• Du hade inte tävlat ponny innan?

– Nej, det blev stor häst direkt.

– Vi var felfria i första tävlingen 2009 i 0,90. Vi har startat i Toyota Cup och i vanliga lokaltävlingar under 2010, då vi vann klubbmästerskapet. Vi har varit felfria i 0,90 men ofta fått en rivning i 1,00 om det inte blivit fel väg. Jag satsade alltid på att rida felfritt i 0,90 och att rida på rätt hinder i 1,00 meter, men där fick vi ofta fyra fel i grunden. Så vi har mest varit i mitten på resultatlistorna, beättar Olivia.

• Varför har du bytt till Xamir Interagro?

– Lagom till sommarlovet i år blev Xitau Interagro halt. Vi har tränat för Kine sedan höstterminen startade och nu har vi börjat tävla.

Mer läsning

Annons