Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Pernilla tillbaka på olycksplatsen som en vinnare

Båda segrarna i Storvik Ovansjö ridklubbs kvällstävling i hoppning för ridhästar stannade kvar hemma i Kungsgården. Först vann Ida Johansson/Limbo och sedan tog Pernilla Berger sin första seger på sex år, i comebacken efter ryggfrakturen och debuten med nyköpta Little Belle.

Annons

Efter att tolv felfria ekipage hade delat på segern i inledande 0.90 bedömning A som hade 19 startande, vann hemmatjejen Ida Johansson mittklassen 1.10 med sin Limbo. Men som ett av de sex ekipagen på fyra fel i förstafasen i efterföljande 1.10 på den näst längsta tiden skrittade Ida hem Limbo till Madeleine Hanssons stall på andra sidan järnvägen, innan hon blev tillbakaringd av mamma Lena.

– Han ville inte gå hit igen så jag ledde honom, pustade Ida vid fotograferingen tillsammans med klubbkompisen och tävlingsledaren Pernilla Berger på sin nya Little Belle, som var denna högsta klassens vinnare som enda med noll fel i förstafasen och fick som första startande hoppa andrafasen helt ovetandes i onödan. Ytterligare elva var därmed slagna av en värdig vinnare, däribland hemmaekipaget Wilma Östlin/Van Halen på den fjärde och sista placeringen.

Värdig vinnare var Pernilla ”Penny” Berger verkligen. Hon var nu tillbaka på olycksplatsen, på utomhusbanan på hemmaklubben där hon kraschade senast, på 3-dagarsmeetinget sista helgen i maj.

När Sporten ber henne berätta, gör hon det gärna:

– Det var i laghoppningen den 27 maj här på StORK som jag och Galahad kraschade. Det var min första avfallning på Galahad, som jag haft i ett år. Men vi i StORK-laget kom tvåa i alla fall, skrattar hon så här drygt två månader efteråt. Galahad blev rädd för flaggvakten på startlinjen, tog tillfället i akt, han bockade och tvärvände åt andra hållet. Jag åkte i backen. Envis som jag är reste jag mig upp, gick ifrån sjukvårdaren och släpade mig till den här bänken.

Hon pekar på den möbel som står på andra sidan av ridhuset hundra meter bort.

– Där fick ambulansen ta över. Jag hade mest ont i nacken. Det blev nackstöd och ilfart till Gävle sjukhus. Röntgen visade att jag hade en kotfraktur i ryggen, länden. Jag var kvar på sjukhuset i ett dygn med smärtstillande, därefter åkte jag hem. Det skulle ta 6–8 veckor att läka, så jag fick en gördel. Jag fick ordinationen att gå mycket, så jag var ute och gick upp till fyra timmar om dagarna. Jag köpte en till häst medan jag var sjuk.

Efter sex veckor var det dags för återbesök på ortopeden.

– Det var lugnt, jag kunde börja jobba igen. Jag kunde även börja rida igen, i den mån jag kunde. Jag satt upp samma dag som jag blev friskförklarad, jag gjorde det på min nya häst Little Belle. Jag går hos kiropraktiker och sjukgymnast, som berättade att den här senaste skadan kommer att läka och att jag blir fortare återställd än från den gamla. Jag har nämligen en tidigare ryggfraktur, på bröstryggen, från en olycka 2008.

Tävlingscomebacken gjorde Pernilla på fredagen sista veckoslutet i juli – på just olyckshästen Galahad – på Avesta RK:s 3-dagarshoppningar.

– Jag var nervös! Jag tog mig runt med en klump i halsen. Fyra dagar därefter debuterade jag härhemma med nya Little Bell, som jag hade ägt i fyra veckor. Först blev vi sjätteplacerade i 1.00-hoppningen. Därefter vann vi 1.10! Det var min första seger på sex år! Det tycker jag var bra gjort! Jag red faktiskt som en riktig ponnyryttare. Jag och Little Belle blev enda dubbelnollan, tvåan fick fyra fel i Fas 1.

Mer läsning

Annons