Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sandra och Jonas deltog i Fjordhäst-SM

Gästrikarna Sandra Eriksson och Jonas Ericsson deltog i helgens Fjordhäst-SM i Västervik med sina valacker Gimli och Muskot.

Annons

Fjordhäst-SM gick i Västervik med Kalmar läns och Gotlands fjordhästförening som arrangörer. 66 norska fjordingar deltog.

Sandra Eriksson från Valbo red dressyr och hoppning på Gimli, de blev fyra i hoppningen. Jonas Ericsson från Storvik var med i brukskörning med Muskot, de blev sexa. De har själva utbildat sina hästar, det vill säga ridit in respektive kört in.

Så här gick det för Sandra och Gimli dag för dag:

Lördag dressyr:

• Lätt B:1: Uppvärmningsklass, (1 domare, 15 starter). 65,52 procent.

Domarekommentar: ”Trevligt ekipage”.

• Lätt A:1: SM, (3 domare, 24 starter), 58,60 i snittprocent

Domarkommentar: ”Trevlig modell”. ”Trevlig häst”.

Sandra berättar:

– Det var svår konkurrens i dressyren. De fjordingar som var med tävlar upp till och med Medelsvår, det gör inte Gimli och jag - ännu. Det var jätteroligt! Att åka långt och att han orkade prestera så bra ändå, det var roligt.

Söndag hoppning:

• 0.80 meter två faser A:0/A:0: Uppvärmningsklass, (12 starter), ett nedslag i Fas 1.

• 0.90 meter A:1a: SM, (14 starter), ett nedslag i grundomgången, fjärde placering.

Sandra berättar:

– Hoppningen tycker jag var roligast på hela tävlingen. Alla fjordingarna gick likadant, de var på samma nivå. Jag är jättenöjd med hoppningen. Bara han inte stannar är jag nöjd. Det var en lång blöt bana.

Sandra köpte den nu 8-årige Gimli som 2-åring i Göteborg.

Till SM 2011 i hoppning fick Sandra och Gimli en av de två platser som respektive förening får skicka, i deras fall Dala-Gästrike fjordhästförening. Då fick de också ett nedslag i grundomgången. De blev nia av 18 på en jättelång gräsbana.

Gimlis halvsyster blev svensk mästare. Till årets SM i både dressyr och hoppning hade Sandra och Gimli själva kvalat i vanliga lokala/regionala vanliga ridsporttävlingar från 1 september i fjol och framåt. I dressyren i minst tre Lätt A:1 på minst 55 procent, i hoppningen minst tre felfria 0.90.

Att delta i SM i både dressyr och hoppning är inte så vanligt. På frågan hur många fler än hon och Gimli som gjorde det börjar Sandra räkna på ena handens fingrar, men ger upp…

* Vad är ditt mål med Gimli, Sandra?

– Jag satsar på medelsvår dressyr. När det blir beror på när Cicci (Gustafsson, Gävle FRK:s tränare, red:s anm.) tycker det går så bra. I hoppningen tränar jag för den andra Cissi (Hansson, Gävle FRK:s tränare, red:s anm.). Vi har kommit dit jag vill i hoppningen, 0.90 - 1.00 meter räcker gott. I dressyren finns det bara mer att ta.

• Berätta om Gimli?

– Jag fick en vinstlott när han fick så långa ben (mankhöjd 154 cm) och är så smal, ett underbart psyke har han också. Att vi får pet i hoppningen beror på att han blir så tänd så fort han får syn på hinder, då springer han fort och blir lång. Men nu får han gå på sommarbete i två veckor, sa Sandra redan under måndagen och pekade ut i hagen.

Sandra vill framhålla sin tacksamhet för det starka stöd hon fått av sin tränings- och tävlingsklubb, Gävle fältrittklubb, när hon har tränat och kämpat med Gimli för att bli allt bättre och komma till den nivå de nu är på.

– Det var inte så många ridskolor som ville ta emot oss, men Gävle fältrittklubb gjorde det med öppna armar.

Så här gick det för Jonas och Muskot dag för dag:

Fredag brukskörning:

Ett led i att bevara gammal körkonst, där det var tvunget att använda hästen i det dagliga arbetet.

13 hinder. Blev sexa av 14 deltagare på 295 straffpoäng. Därmed försvarade de fjolårets sjätteplacering i Örebro.

Jonas berättar:

– Det var en svår bana, den var nätt mätt så alla fick tidsfel.

• Vilka moment ingår i hindren?

– Exempelvis backning, vändningar och halter med en tilldelad stor 4-hjulig flakvagn.

Hustru Maria var groom (= medåkande assistent):

– Det gäller att ha en så lydig häst som möjligt. Muskot är Gimlis motsats, kolugn och en toppenhäst för ändamålet, men han är ingen farthäst, det jobbar vi på.

• Skulle inte Muskot kunna vara med i bruksridning också?

Jonas pekar på Maria, som svarar:

– Vi tränar för att vara med i allround, ja.

Som SM-kval gäller godkänt resultat i Bruks-DM. Efter fjolårets SM kvalade Jonas och Muskot i Edsbyn och ännu ett kval blev det i år i Lövåsen, Dalarna, men det hade räckt med ett för att få vara med i årets SM.

Jonas och Maria Ericsson köpte Muskot för fem år sedan i Östergötland. Muskots pappa Torps Gusten har vunnit SM Allround fem gånger.

Helgen före årets SM vann han Bruks-SM för alla raser i Dingle med uppfödaren Per-Inge Andersson, Nykil. I Fjordhäst-SM blev de nu trea.

Mer läsning

Annons