Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Sjätte raka SM-guldet

Sara Henrietta Bergström Källström, Storvik Ovansjö Ridklubb, är 2011 års svenska mästare i dressyr för unga ryttare. På ginatricot Diezel tog hon säkert hem guldmedaljen med nära fem procent tillgodo på tvåan, silvermedaljören Josefine Krönfeldt, Rappestad, på Poet.

Annons

Det var en tårögd Sara Henrietta Bergström Källström (SHBK) som kom till den officiella presskonferensen direkt efter prisutdelningen.

– Det känns så roligt att få vinna här hemma i Sverige eftersom jag inte tävlat här på ett halvår, säger hon.

Det senaste halvåret har Sara Henrietta istället tävlat ute i Europa, och vunnit nästan allt hon ställt upp i.

De sammanlagt tio starter ekipaget gjort på Sunshine Tour, Spanien, och de internationella tävlingarna i Saumur Frankrike, har ekipaget vunnit åtta gånger och placerat sig tvåa de övriga två.

Sporten möter ryttarinnan hemma på gården i Kungsgården.

– Det har inte bara varit tävling hela tiden, utan största delen av den här tiden har gått åt till träning,. Själva tävlandet är det som faktiskt tar minst tid, inleder hon

Efter att ha tränat i sammanlagt sex månader i Barcelona, har SHBK tagit ett viktigt beslut:

– Jag flyttar till Spanien i höst för att satsa på dressyren, jag fick ett jobberbjudande som jag inte kunde säga nej till, berättar hon.

Hos den spanske tränaren Carlos Torrell ska SHBK tränas vidare till internationell Grand Prix.

– Det här är verkligen en jättechans för mig, säger Sara Henrietta, Carlos har hästar och kunskapen som verkligen gör att jag har möjligheten att komma ut i världscirkusen. Han har bland andra utbildat Anky von Grunsvens nya häst Upido.

Efter en sammanräkning av helgens ritter landade Sara Henriettas resultat på fantastiska 73,969 procent.

– Det är egentligen bra att hon (Sara Henrietta) har så hög nivå, det sporrar oss andra att bli bättre, menar tredjeplacerade Elin Aspnäs, Willand.

• Berätta om dina ritter?

–Första dagen var jag otroligt nervös, det var riktigt skönt när vi var klara, tur att Diezel har hunnit fått så mycket rutin under våren, han räddade mig i många situationer. Dag två var vi verkligen tillsammans på banan, han (Diezel) var helt enkelt underbar.

• Och finaldagen?

– Som vanligt när det är final så är man väl lite extra på tårna, men vi gjorde vårt jobb, men den där riktiga toppkänslan fick vi aldrig.

• Nu bär det tydligen iväg till Spanien. Vad tycker din svenska tränare Jan Brink om det?

– Han stöder mig fullt ut. Han åkte själv som ung ner till Tyskland och tycker att detta var en viktig del av sin egen utbildning.

• Berätta om dina övriga guldmedaljer?

– Det första var 2006 på ponnyn Stan, före det var jag bronsmedaljör på lilla Sindiman. 2007 - 2010 var det två guld som junior och ett guld som Young rider på ginatricot Garcia, och nu i år var det ginatricot Diezels tur.

Mer läsning

Annons