Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Tierp och Älvkarleby går upp i elitserien

Tierp och Älvkarleby går upp i ridsportallsvenskans elitserie 2012. Detta stod klart på Näset i Sundsvall i helgen, då Tierp vann och Älvkarleby kom tvåa i Division 1.

Annons

Den här veckan berättar Sporten om Älvkarleby ridklubb (ÄRK) och nästa onsdag är det Tierps tur.

Mats Ekman är ÄRK:s lagledare.

Premiäromgången i hoppningens Division 1 gick i Falun redan i mars. Där vann ÄRK efter en förhöjd omhoppning mot Storbyn. ÄRK summerades till fyra fel och vann genom lagets tre inbördes bästa resultat: Junioren Anton Gavelli på Höjvagns Cornett, 0+0, 1.10 meter, samt som seniorer red Sofia Elfwing på Miss Secret, 0+4, Emelie Thorstensson på Grandioso 57, 4+4 och Christine Kin Andersson på Corrazone, 0+0 fel, 1.20.

Både den andra och tredje omgången gick nu i helgen lördag respektive söndag. Det blev ingen omhoppning någon av dagarna.

Den andra gick på samma svårighetsgrad som den första. Tierp vann och ÄRK kom tvåa.

ÄRK summerades till 4 fel, genom Anton igen men nu på Merlin, 0, samt Moa Finell på Sympathie 0044, 0, Kin igen på Corrazone igen, 4 och Lotta Backlund på Felizto, 12, som seniorer.

Den tredje och avgörande omgången på en decimeter högre och längre hinder gick på söndagen. Tierp vann igen och ÄRK kom tvåa igen.

ÄRK summerades till 8 fel genom Anton och Merlin igen, 8, samt Moa och Sympathie igen, 0, Lisa Hagström på Adonis, ut och Kin på egna uppfödningen Corrazone igen, 0.

• Grattis till elitserien ÄRK.

– Tack svarar alla ryttarna i korus.

• Kommentarer?

– Det var vårt mål, säger Lotta.

– Det var det vi åkte dit för, säger Moa.

– Vi var väldigt målmedvetna. Micke har pushat oss att vi ska rida elit. Det har han tryckt på hela tiden, berättar Kin.

– Jag håller med alla jag, ler Lisa.

– Jag har inget att tillägga, konstaterar Anton.

– Fantastiskt roligt att det gick vägen, trots att flera säkra hästar var skadade, utbrister Moas mamma Carina.

– Ja det var otroligt spännande, det blir alltid så när det är lagtävling men nu var det enormt, utbrister Lisas sambo Danne.

Lotta och Kin har varit med i ÄRK:s elitlag i många år. Moa har också varit med förut.

• Anton då?

– Jag var med i förra årets omgång 1 i Umeå, då hade jag bara haft Höjvagns Cornett i en och en halv vecka, skrattar han.

ÄRK har varit med i elitserien två perioder tidigare. Första gången var det fri anmälan i norra gruppen, andra gången gick klubben in på en reservplats. ÄRK har till och med varit med i Lag-SM på Strömsholm tre år i rad på en topplacering i serien. Men efter en flerårsperiod båda gångerna har ÄRK åkt ur serien. Även i år erbjöd ridsportförbundet en reservplats, men som ÄRK blev lurad på.

Kin berättar:

- Vi fick erbjudandet strax innan seriestarten i Umeå då en klubb hade hoppat av. Vi beslutade att vara med och laddade. Vi till och med skaffade jackor och schabrak med tryck. Men så fick vi plötsligt veta att vi inte fick platsen. Det var inte roligt.

• Vad är orsaken till att ni åkt ur elitserien?

– Det är alltid svårt i eliten, man måste vara felfri, det går inte att flera ekipage har fyra fel för att ha någon chans att hävda sig. Vi ska mäta oss med lag som har ryttare med riktiga dyrgripar till hästar som har gått högt upp i klasserna. Det är för svårt att prestera bra i eliten om man inte har gjort bra resultat i de högre klasserna och sammanhangen innan, klargör Lotta.

• Vad händer inför elitseriestarten i mars?

– Micke har säkert en plan när han kommer första gången efter sommaruppehållet, hoppas Kin och de övriga håller med.

– Vi hoppas på en klar förbättring av hästmaterialet, svarar Kin.

– Vi ska naturligtvis vara med och slåss och göra bättre ifrån oss än förra gången för att hålla oss kvar i elitserien, svarar Lotta.

– Ja vi ska ju vara fina förebilder för våra ryttare på nivåerna under oss, hävdar Kin.

• Hur viktig är tränaren Michael Schultz roll?

– Micke är en otroligt viktig person. Han är en fantastisk tränare. Om man inte är nöjd med sin eller hästens prestationsförmåga uppmanar han alltid till att kämpa på, han pushar verkligen på oss, berömmer några och resten håller förstås instämmande med.

Michael har tränat ÄRK ända sedan han var ridskolechef 1991-92.

ÄRK är även med i ponnyallsvenskans elitserie.

Mer läsning

Annons