Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ung klubb tog steget upp i eliten

Föreningen Gestrike sportryttare har idag 113 medlemmar varav 38 är licensierade tävlingsryttare. På ettårsdagen förra helgen blev det totalseger i laghoppningen Ridsportallsvenskan division 1 i Sundsvall och uppflyttning till elitserien.

– Vi är en liten sammansvetsad klubb som på det första året nått upp till vårt första och jättestora mål, utan att tappa gemenskapen.

Annons

Så sammanfattar Gästrike sportryttares (GSR) hopptränare Cecilia ”Cia” Tenggren Frykman bragden. Vilken succé! Många av de 113 blev så glada att tåren kom i ögonvrån...

Grattis ”Cia”!

– Tackar! Det var just det som var grejen; vi kom på efteråt att det var på vår 1-årsdag, ingen hade reflekterat över vilket datum det var när vi vann.

Som tränande lagledare red hon själv med i laget i alla tre omgångarna.

– Jag är så tacksam för att jag fick låna Monte Catini av Johanna Frunck, påpekar hon.

De övriga som ingick i 4-mannalaget var Emily Engström/Navidad och Johanna Frunck/You Body Luck V i alla omgångarna, samt Amanda Lindström/Nörringsholms Bogart (omg 2) respektive Matilda Öling/Lady Lamai (omg 3 och 4).

Serien består av fyra deltävlingar. I denna Norra gruppen hoppades omg 1 över, så serien startade i Tierp i maj. Då blev GSR sjua. Den tredje och fjärde omgången gick lördag/söndag i Sundsvall förra helgen i högre klasser. GSR vann på lördagen, blev tvåa på söndagen, vann hela serien och gick därmed upp i elitserien.

Vad är det som gör den lilla klubben utan ridhus så bra redan första året?

– Det som gör det här så vansinnigt roligt är att vi är samma gäng nu som när vi startade klubben och att antalet ryttare i klubben stiger konstant, vilket är superkul. Det som också är viktigt är att framgången kommer ur vår mysiga gemenskap, vi har verkligen roligt tillsammans. Det är allas förtjänst i klubben att vi tagit oss dit vi är på så otroligt kort tid. Alla har jobbat otroligt hårt och målmedvetet under det här första året. Eftersom vi inte har eget ridhus har många fått åkt ganska långt för att träna varje vecka. Där vill vi rikta ett stort tack till Anna Gavelli (i Hille) och Erika Persson (i Trödje) för att vi har fått vara i deras ridhus hela vintern, är Cias framgångsrecept.

Hur känns det som klubbens hopptränare?

– Jag är jättestolt över hur ambitiösa och träningsvilliga våra ryttare är. Det är också därför som det går så bra, det föder framgång.

Gestrike sportryttare har hopplag för stora hästar i både division 3, 2 och 1.

Hur känns det som klubbens ordförande då?

– Det är helt fantastiskt roligt naturligtvis. Den otroliga klubbkänslan som vi har leder till framgång. Det går inte med ord att beskriva hur det känns. Vilken enorm framgång klubben har haft under det gångna året. Jag är en mycket stolt ordförande - med tåren i ögonvrån, svarar Margareta Berger lyckligt.

Var det första årets mål att ur division 1 gå upp i elitserien redan när ni bildade föreningen förra sommaren?

– Ja faktiskt. Vi satte det som ett första mål att gå upp i elitserien på ett år. För att få en bredd har vi lag även i division 2 och 3 så ryttare nerifrån kan få lagtävlingsvana och klättra uppåt. Dessutom hoppas vi förstås att vi får en ännu mer utökad bredd. Det viktigaste för oss är sammanhållningen, att vi har jättekul tillsammans.

Hur laddar ni inför elitserien nästa år?

– Inför nästa säsong kommer vi framåt höstkanten att göra en tränings- och tävlingsplan. Ryttarna ska sätta sina egna mål. Utifrån detta sätter de tillsammans med mig och gästtränare en strategi för målsättningarna både individuellt och i lag.

Fortsätter veckoträningarna i Jäderfors oavbrutet under sommarlovet?

– Ja, onsdagsträningarna går som en bra drop-in-träning och tisdagarna vid behov.

Mer läsning

Annons