Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rikligt med rönnbär i år

Har ni sett så mycket rönnbär det blir i år?
Vackra stora klasar att sätta i krukor tillsammans med renfana och kvistar med olvon som har ännu vackrare, ännu glansigare och rödare bär. Dock inte ätbara så vitt jag vet.
Det är kanske i år man ska testa att göra rönnbärsgelé, gott att ta fram till hösten och vinterns stekar. Rönnbärsgelé är gott fast jag har aldrig gjort det själv tidigare. Men svårt verkar det inte vara. Och tydligen ska rönnbären plockas snart, de får inte vara övermogna. Helst ska det ha utsatts för frost för att inte bli för kärva i smaken men sånt fixar vi ju med några timmar i frysen.
Här är ett recept:
5 dl vatten
750 gram socker
1 kg rönnbär
Rensa och skölj knappt mogna bär. Koka upp vatten. Lägg i bären och låt dem koka under lock i tio minuter. Krossa bären under kokningen.
Häll upp i silduk och låt rinna av i 30 minuter. Rör inte i massan.
Tillsätt sockret och koka försiktigt i tio minuter eller tills saften geléar sig. Gör geléprov: Lägg upp lite gelé på en tallrik och dra en sked igenom. Om gelén flyter ihop är den färdig.
Häll gelén ända upp (den krymper) i varma och rena glas. Låt kallna, paraffinera och sätt på lock.