Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riksliga bakom bedrägeriförsök

GÄVLEPolisen fick i går in ytterligare anmälningar från äldre personer i Gävle som blivit uppringda av en okänd bedragare som bett att få låna pengar.

Enligt polisen handlar det om en liga som åker runt till olika städer som ligger bakom bedrägeriförsöken.
- Vi har fått fram att det här är folk som turnerar över landet. Jag har ett litet intryck av att de bara opererat en dag på varje ort, säger Ulf Linderdahl på polisen i Gävle.

Ett fall lyckades
Totalt har det kommit in sju anmälningar från utsatta personer i Gävle. Samtliga har blivit uppringda av en person som utgett sig för att vara en nära släkting och som bett att få låna en summa pengar.
- Det är samma tillvägagångssätt men det är bara på ett ställe som de har lyckats, säger Ulf Linderdahl.
Den gången var det en 89-årig kvinna som gick på bluffen. Personen i luren bad att få låna 15 000 kronor, en summa som kvinnan råkade ha hemma.
Låtsas-släktingen kom då överens med 89-åringen om att en kvinnlig bekant skulle komma förbi och hämta kontanterna.
- Hon skulle vara någon form av bud sas det, säger Ulf Linderdahl.
På torsdagen var en annan 89-årig kvinna nära att även hon luras av bedragarna. Den gången gällde lånet 92 000 kronor och den äldre damen åkte till banken för att ta ut pengarna.
Men bankkassörskan fattade misstankar och vägrade att lämna ut den stora summan.
Att bedragarna har begärt så olika summor av sina tilltänkta offer tyder på att de kollat upp hur stora tillgångar varje person har.
- Vi får intrycket av att de begärt vad de tror att de kan få ut, säger Ulf Linderdal.
På fredagen tog Gävlepolisen kontakt med kollegor runt om i landet för att se om liknande händelser inträffat i andra städer. Det visade sig att troligtvis samma liga tidigare varit i farten i Göteborg, Linköping, Norrköping och Stockholm.


ANNA HÖGLUND