Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riktigt kallt – men lärorikt

För Robin Sjöström var det första gången han tog ett isbad. Kallt, riktigt kallt – men lärorikt, var hans första kommentar.
– Jag både isfiskar och åker skoter så då behövs kunskap om hur man tar sig upp, säger han.

Isvett, kunskap att klara en olycka på isen, är något som ingår som krav i utbildningen för högstadiets elever. Därför ordnade idrottslärarna vid Hofors båda högstadieskolor utbildning för alla nior med personal från räddningstjänsten och ambulansen.

Dagen började med en fingerad olycka med en person som varken hade kunskap eller rätt utrustning. Därför måste han räddas av räddningstjänstens personal.

Då fanns tillfälle att prata säkerhet och utrustning.

Sedan fick de elever som ville prova på hur man tar sig upp ur en vak och för Robin Sjöström var det en självklarhet att prova.

Han såg kunskapen som värdefull för framtiden. Men det var kallare i vattnet än han tänkt sig.

– Det här är en nyttig erfarenhet om olyckan skulle vara framme, påpekade han.

Både Joel Björtoft och Jonatan Nilsson provade på att ta ett isbad tillsammans med några fler kamrater. En sak är de överens om: att inte i onödan falla i vattnet vintertid. Men är olyckan framme så krävs kunskap för att klara livhanken.