Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rimi-rånare dömd till fängelse

SANDVIKEN
Två år och sex månaders fängelse. Det blev domen för den 26-årige man som på trettondagen rånade Rimibutiken i Björksätra i Sandviken. Förutom de 27 300 som rånaren fick med sig, ska han betala ett skadestånd på 31 100 kronor till den kassör som han under vapenhot tvingade att öppna kassalådan. 26-åringen erkänner rånet.

Kassören berättade i går hur hans liv har förändrats sedan den dramatiska händelsen då flera skott avlossades och då en maskerad man riktar det han trodde var ett skarpladdat vapen mot honom. Han får numera psykologhjälp och har svåra sömnproblem. Han jobbar inte längre kvällstid i butiken och går inte ut när det är mörkt.
- Jag är rädd när jag jobbar kväll. Jag misstänker varje kund och vill inte sitta själv vid kassan, berättade kassören.

Blev helt paralyserad
Det var vid halvniotiden som den maskerade rånaren kom fram till kassan, avlossade ett skott och sa åt honom att öppna kassalådan.
- Jag blev helt paralyserad och kunde inte öppna den.
Först efter tre uppmaningar från rånaren kunde han röra sig. Varför han sedan tog upp jakten på 26-åringen, trots att han trodde att han skulle bli dödad, kunde han inte förklara annat än med "adrenalin" och att rånet "kändes personligt".
Det senare ifrågasattes av 26-åringens försvarare, advokat Ulf Medefeldt, som dock fick svar.
- Ja, det kändes personligt. Det var ju mitt liv det handlade om. Jag var kanske förbannad också, över att någon kunde leka med mitt liv på det sättet, sa kassören.
26-åringen, som kassören vid rättegången kände igen som en kund i butiken, bad honom i går om ursäkt.
- Jag är ledsen. Du ska inte ta det personligt. I det här läget var jag väldigt pressad, sa han.
Det var en narkotikaskuld på 50 000 kronor som pressade rånaren.
- Det var pengarna eller knäna som gällde. Det här är folk man inte leker med, sa rånaren om sin fordringsägare som också ska ha försett honom med vapnet.

Polisen knackade på
Efter rånet begav sig 26-åringen hem till sin lägenhet där hans flickvän och kompisar befann sig. Flera poliser hade då samlats i området i jakten på rånaren.
- Jag var lite uppjagad. Strax efteråt kom en polis. Men när han frågade efter en annan person då lugnade jag mig, berättade han.
Under pågående polispådrag i området gick han sedan ut med sin hund.
- När jag gick runt huset stod hela poliskåren där så jag snackade lite löst med dem, sa 26-åringen.
Men kassörens tveklösa identifiering av honom blev hans fall och det som gjorde att han till slut fann det för gott att erkänna rånet efter att först ha nekat till det.
Eftersom vapnet inte var en riktig skarpladdad revolver utan en startrevolver med lösa skott rubricerades rånet inte som grovt.
- För de som utsätts är det ingen skillnad. De upplever naturligtvis situationen som lika hotfull. Det gör att man inte kan göra någon avancerad skillnad mellan rån och grovt rån i det här fallet, sa kammaråklagare Christer Sammens som i sin slutplädering yrkade på ett kännbart fängelsestraff för den åtalade.

"Inte så allvarligt"
Ulf Medefeldt ansåg å sin sida att kassören inte kan ha upplevt hotet som så allvarligt eftersom han inte tryckte på larmknappen under kassan och sedan dessutom sprang efter rånaren.
- Visst, gärningen är allvarlig, men inte så allvarlig att kassören känner en sån rädsla att den förhindrar honom att följa efter, sa Ulf Medefeldt.
Tingsrätten valde dock att gå på åklagarens linje. 26-åringen blir kvar i häktet tills domen vinner laga kraft.

SOFIA ÖHLANDER
026-27 75 92
sofia.ohlander@gd.se