Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk för brist på arbetskraft

För fem år sedan var över 40 000 personer i Gävleborg antingen sjukskrivna, förtidspensionerade, levde på socialbidrag eller var utan jobb.

2009 hade den siffran sjunkit till 31 700, mitt i en svår finanskris.

Trots en hög arbetslöshet kan det bli brist på arbetskraft i högkonjunkturen.

Lars Beckman, nybliven riksdagsman för Moderaterna, har låtit riksdagens utredningstjänst ta fram statistiken och tycker själv att några siffror är anmärkningsvärda.

Till exempel var fler personer inskrivna på arbetsmarknadsåtgärder 2006 jämfört med 2009. Samtidigt var antalet sjukskrivna över 2 000 färre år 2009.

Den enda grupp i det så kallade ”utanförskapet” som ökat, är den som är beroende av ekonomiskt bistånd.

Hans slutsats är att det borde finnas resurser kvar i den fortfarande stora grupp som uppbär sjuk- eller aktivitetsersättning, tidigare kallat förtidspension. Där kan det finnas personer som kan fylla luckorna, när företagen nyrekryterar.

– Hur löser vi den brist på arbetskraft som kommer att uppstå? Det är en utmaning för politiken, säger Lars Beckman.

Regeringen genomförde under förra mandatperioden en hårt kritiserad reform, där sjuk- och aktivitetsersättning tidsbegränsades. De som inte längre ansågs tillräckligt sjuka överfördes till arbetsförmedlingen. Hjärtlöst och oansvarigt, sa kritikerna, men enligt Lars Beckman är erfarenheterna från Gävle ändå goda. Många i gruppen är redan inne på arbetsmarknaden eller på väg dit.

– Den gruppen har varit oerhört lyckosam och det måste utvecklas ännu mer, säger Lars Beckman, som också tror på mer resurser till projektet Gästrikelärling, och en förbättrad matchning på arbetsmarknaden.