Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Risk med övervakningskamera

GÄVLE
Lagen om allmän kameraövervakning trädde i kraft 1 juli 1998 - sedan dess får kamerorna användas där intresset att bekämpa brott väger särskilt tungt.

Annons
Lagstiftaren tänkte sig framförallt att övervakning ska hindra folk från att begå brott. I andra hand ska den göra polisen effektivare och i tredje hand ska inspelade band användas som bevis.
London har kallats världens mest kameraövervakade stad. Varje person filmas varje ögonblick av flera olika kameror.
Men England har knappast lägre brottslighet än Sverige.
- Det har gjorts undersökningar som visar att övervakning fungerar preventivt i början. Sedan blir det mer eller mindre en vana och folk tänker inte på att de filmas, säger Ingemar Lundén, länsjurist och en av dem som ska ta ställning till säkerhetsenhetens ansökan.
Kamerorna på en skola ska under inga omständigheter vara påslagna under skoltid.
Kommunens kameror är digitala. En bild som registreras på fredagen finns kvar på måndagen. Därefter måste den förstöras.
En annan komplikation med kameraövervakning är det faktum att de flesta ungdomar begår brott, oftast lindriga, någon gång. Väldigt få av dem fortsätter med att begå brott när de blir några år äldre.
Med vissa undantag som belagts i forskning: de som åker fast också för ett bagatellartat brott löper mycket större risk att senare i livet dömas för brott.
Enligt ett vanligt kriminologiskt perspektiv, så kallad stämplingsteori, är en del av förklaringen att ungdomarna övertar omgivningens sätt att se på dem.
Nämligen som kriminella.
MATS HEDSTRÖM