Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Riskavfall hanteras säkrare

GÄVLEEtt säkrare och miljövänligare system för hantering av riskavfall håller på att introduceras inom sjukvården i Gävleborg. Avfallet ska samlas in i plastkärl och skickas till ett värmeverk för förbränning.

- Vi är först i landet med det här systemet och det är vi naturligtvis stolta över, säger Marika Rimskog-Törngren, miljöchef vid Länssjukhuset i Gävle-Sandviken.
Totalt producerar landstinget i Gävleborg cirka 80 ton riskavfall per år. Hit hör bland annat använda kanyler och skalpeller, flytande läkemedelsrester, blodprovsrör och material som använts vid vård av patienter med blodsmitta.
Hittills har dessa sopor hanterats på lite olika sätt. En del har skickats till soptippen, annat har hamnat i glasåtervinningen eller förbränts.
Denna ordning motsvarar inte de krav som Arbetarskyddsstyrelsen sedan i fjol ställer när det gäller hantering av cytostatika och andra giftiga läkemedel. Inte heller uppfylls kraven i den nya miljölag som gäller från i år.

Nytt system
Nu införs ett nytt enhetligt system för riskavfallshanteringen. Specialkonstruerade plastkärl kommer att finnas på avdelningar och mottagningar. I kärlen ska allt riskavfall (utom cytostatika och biologiskt avfall som hanteras på särskilt sätt) slängas.
Kärlen samlas sedan in och avfallet förs över till en fryscontainer där det mellanlagras. Senare fraktas avfallet till Uppsala Energis värmeverk för förbränning.
Det viktig fördel med systemet är att alla flytande läkemedelsrester - även de som finns i botten på medicinflaskor och droppåsar - tas omhand på ett säkert sätt. Vissa flytande läkemedel kan vid regelbunden kontakt orsaka sjukdom eller allergier. Den risken minimeras nu, något som kommer både vårdpersonalen och andra som är inblandade i hanteringen till godo. En annan fördel är att det riskavfall som tidigare gick till soptippen - eller i värsta fall hälldes ut i avloppet - nu förbränns på ett miljövänligt sätt.
- Det här är det mest heltäckande riskavfallssystem man kan få i dag, säger Marika Rimskog-Törngren.
I Gästrikland har systemet införts under våren. I Hälsingland startar man nästa vecka.
- Hittills har det gått bra. Vårdpersonalen har varit väldigt positiv. Nu slipper de hålla på och sortera olika avfallssorter, de kan slänga allt i samma kärl, säger Marika Rimskog-Törngren.
Systemet kommer att innebära merkostnader för landstinget. Det kostar 3 620 kronor per ton att skicka avfallet för förbränning i Uppsala. De kärl som används för insamling av avfallet kostar 50-60 kronor per styck.
- Visst kommer det att kosta pengar. Men vi måste ju se till att följa de föreskrifter och lagar som gäller. Vi ser det också som vårt ansvar att ha en så säker och miljövänlig avfallshantering som möjligt, det är viktigt för framtiden, säger Marika Rimskog-Törngren.

BJÖRN HANÉRUS