Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Riskkapital tryggar anställning

Anställda i företag som köps av riskkapitalbolag löper lägre risk att få sparken, enligt en ny studie.

Specialståltillverkaren Ovako – med 1 200 anställda i Hofors – har ökat antalet anställda med sju procent sedan riskkapitalbolaget Triton tog över som ägare.

Annons

Det är forskarna Martin Olsson och Joacim Tåg på Institutet för näringslivsforskning som ligger bakom studien. De har specialstuderat 201 bolag som under åren 1998–2004 köptes och ägdes av riskkapitalbolag.

”Vår studie indikerar att den svenska riskkapitalmarknaden inte har profiterat på de anställdas bekostnad. Tvärtom verkar den ha förhindrat arbetslöshet och därigenom varit till de anställdas fördel, särskilt när det gäller de svagaste grupperna på arbetsmarknaden”, skriver de.

Anställda i företag som köpts av riskkapitalbolag löper 13 procent mindre risk att bli av med jobbet än anställda i andra företag.

Förklaringen ligger framför allt i att de riskkapitalägda företagen haft en bättre tillgång till kapital jämfört med andra företag. Störst är effekten inom tillverkningsindustrin, enligt studien.

Riskkapitalbolaget Triton har som ägare till skandalbolaget Carema varit i blåsväder under hösten och vintern. Bolaget har också fått kritik för sitt sätt att skatteplanera med hjälp av internlån och ränteavdrag.

Men i skuggan av mediestormen har Triton gått på offensiven när det gäller ett annat av portföljbolagen – Ovako.

När riskkapitalbolaget köpte Ovako sommaren 2010 hade intressenter runt Ovako förhoppningar om att ägarförändringen skulle innebära att bolaget fick större ekonomiska muskler.

Ett och ett halvt år senare tycks förväntningarna ha infriats.

Ovako har ökat antalet anställda från 3 024 personer vid halvårsskiftet 2010 till 3 239 personer vid årsskiftet 2011/2012.

Dessutom har planer för ett flertal större investeringar presenterats. Senast för ett par veckor sedan meddelade bolaget att 115 miljoner kronor ska satsas på att modernisera rörverket i Hofors.

Så här säger Ovakos vd Tom Erixon om vad Tritons ägande hittills inneburit för bolaget:

– För Ovakos del innebär det att vi har skapat ett starkt group management, lagt en ny strategi och gjort strategiska investeringar i bland annat Hofors. Allt detta innebär att vi har lagt en stabil grund för framtida tillväxt i framförallt Europa.

Studien från Institutet för näringslivsforsknings visar också att anställda i företag som köpts av riskkapitalbolag haft 1,4 procent bättre löneutveckling än anställda i andra företag.

Annons