Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rivstart för nya ambulanser

SANDVIKENFem-sex personer kan få jobb när tillverkningen av ambulanser återuppstår i Sandviken. Familjen Sjölander, som tidigare köpt aktierna i bolaget Wiman Teknik, har köpt rätten till namnet Wiman Ambulance och tillverkningsrätten för storbilsambulanser.

Annons
- Vi planerar att ta upp den tillverkningen omedelbart, säger C-G Sjölander, tidigare ordförande i styrelsen för Wiman Ambulance.
Affären blev klar i slutet av förra veckan och enligt C-G Sjölander kan det bli aktuellt att återanställa en del av den personal som jobbat med storbilsambulanserna.

Ambulansbrist
Tillverkningen kan också bli botemedlet mot den hotande ambulansbristen i landet. Efter konkursen för Wiman Ambulance har företrädare för flera landsting slagit larm om att ambulanser har blivit en bristvara.
- Det här beskedet är bra för oss.
- När Wimans gick i konkurs blev det problem. Nu hänger det på när de kan komma igång med tillverkningen, säger Tobias Kuderman, ansvarig för ambulansverksamheten i västra Gästrikland.

Två i år
Landstinget i Gävleborg ska enligt planerna köpa in två ambulanser i år och två nästa år.
Men konkursen i Wiman Ambulance såg ut att rubba de planerna. Det finns andra tillverkare, men de klarar inte av att leverera i den takt som landstingen beställer. Utländska ambulanser finns också.
- Men de är inte utformade för våra behov, säger Tobias Kuderman.
Landstinget i Gävleborg är framför allt intresserade av just Chevroletbilar som Wimans använt för sina storbilsambulanser, en modell som redan används av landstinget.
När en bil har tjänat ut är det bara själva chassit som behöver ersättas.
Utrymmet där patienten transporteras lyfts helt av och sätts på en ny bil.
- Annars tvingas vi ju köpa allt. Då blir det helt andra kostnader, säger Tobias Kuderman.

Projektform
Tillverkningen i Sandviken ska drivas i ett särskilt bolag, först i projektform. Bolaget har förutom namnet Wiman Ambulance och tillverkningsrätten köpt utrustning och fyra ambulanschassin från konkursboet.
Det är fortfarande oklart var tillverkningen av ambulanserna ska bedrivas. Bolaget Wiman Teknik äger sina egna lokaler, men de räcker inte till för att rymma ambulanstillverkningen.
- Det är möjligt att vi bygger ut våra egna lokaler med 300 kvadratmeter till, säger C-G Sjölander.
Han räknar med att bolaget därefter kan driva ambulanstillverkningen långsiktigt.
Storbilsambulanserna byggs på chassin från Chevroletbilar. Men tillverkningen av Volvoambulanserna som Wiman Ambulance drog igång för några år sedan har de nya ägarna inga planer på att ta upp igen. Den tillverkningen flyttades från Sandviken till Laholm i våras.
- Det ser vi inte som realistiskt idag. Det är otroligt stora pengar för att ge sig in i den tillverkningen, säger C-G Sjölander.
SVEN-OLOF EKMAN
026 - 15 96 42
svenolof.ekman_gd.se