Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Robertsholmssågen saneras 2012?

Under 2012 väntas saneringen av den starkt förorenade marken på gamla Robertsholmssågen kunna genomföras. De värst förorenade delarna av området grävs ur och resten täcks över, enligt ett förslag.

Det har varit känt i årtionden att marken på den före detta sågen i Robertsholm i Hofors är ordentligt förorenad. Fram till 1969 bedrev SKF virkesimpregnering på området och det är orsaken till att det finns mycket höga halter av i första hand arsenik i marken.

Föroreningarna bedöms vara en hälsofara.

– Höga halter av arsenik ytligt i marken innebär risker, därför är det bra att området är inhägnat och att varningsskyltar finns uppsatta, säger Inger Kindvall på länsstyrelsens miljöenhet.

Enligt den huvudstudie som gjorts för området går det inte att utesluta att exempelvis barn som får i sig förorenad jord kan få förgiftningssymptom. För människor som vistas mycket på området bedöms det finnas en ökad cancerrisk. Riskerna för påverkan på miljön bedöms däremot inte vara så stora.

Saneringen beräknas enligt studien kosta runt 25 miljoner kronor, en kostnad som i första hand Naturvårdsverket och SKF väntas stå för. Hofors kommun kommer att vara huvudman för projektet.

Ett antal metoder har diskuterats och det som tycks ligga närmast till hands är att de värst förorenade delarna av området grävs ur ner till ett par meter och att övriga delar täcks över.

– Men det här kommer att stämmas av med Naturvårdsverket, säger Inger Kindvall, som tror att saneringen kan genomföras under 2012.

En sanering enligt föreslagen metod kommer att göra att området åter kan användas som industriområde. En mer omfattande sanering, som skulle göra att exempelvis bostäder kunde byggas på marken, skulle bli väsentligt dyrare.