Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda siffror i Gävles snöbudget

GÄVLE Vid femtiden i går morse gav sig de första av ett 50-tal traktorer och plogbilar ut på kommunens gator.
Tekniska kontoret var inte förskräckt över den kostnad snöfallet förde med sig - man hade redan spräckt budgeten för snöröjning med åtta miljoner.

Annons
Snöovädret kom från sydväst och tippade sin last ovanför Gävle. På grund av tidigare erfarenheter har Gävle kommun hög beredskap för att mota inkommande snömassor. Vid femtiden på morgonen kallades de första av totalt 50-talet fordon ut på gatorna.
- Det har gått bra, säger Lars Hiller, arbetsledare på Markbyggarna.
- Först röjde vi vägar med busslinjer, sedan gatorna i stan och senare i bostadsområdena.
Ingen beskriver snöandet som anmärkningsvärt stort och det rapporterades få trafikstörningar. En polskregistrerad långtradare fastnade en kort tid nära Maxi Ica, men det berodde möjligen på slitna däck.
Hittills i år har Gävle förskonats från stora snömängder. Ändå är siffrorna i tekniska kommunens snöbudget röda.

- Kostnaden för det här snöfallet hamnar på nästa års budget - då har vi "fräscha" pengar. Snön kom betydligt senare i år och vi har haft en mindre kostsam höst-vintersäsong, säger Leif Liljeberg på tekniska kontoret, ansvarig för drift och underhåll av gatorna.
Ändå har man dragit över det budgeterade anslaget på17 miljoner. Kostnaden för 2003 kommer att sluta på närmare 25 miljoner.
- Det beror på att vi hade desto mer snö under vårvintern, säger Leif Liljeberg.
Den överskridna budgeten hotar inte snöröjningen under 2004. Enligt Liljeberg har kommunledningen redan tagit på sig de extra miljonerna, som tekniska kontoret då inte behöver spara in under nästa budgetperiod.
Och så kan man ju hoppas att kommande snöoväder kommer från samma väderstreck som den gångna natten, nämligen från sydväst.
- När isen inte har lagt sig på havet och ovädret kommer från nordväst blir det som en snökanon, säger Leif Liljeberg.

Mats Hedström
026-15 96 39
mats.hedstrom@gd.se