Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röda siffror i kommunens kalkyler

SANDVIKEN
Trots en bättre ekonomi än på länge måste Sandvikens kommun göra nedskärningar på närmare 60 miljoner kronor de närmaste åren.

Kommunen har just nu dessutom en prognos på ett minus på sex miljoner kronor vid årets slut.
På tisdagen spikade kommunstyrelsen i Sandviken budgetramarna för nästa år.
Den totala budgetramen för kommunen är drygt 1,3 miljarder kronor. Det innebär en ökning från 2003 med 1,5 procent.
Men kommunens kostnader kommer att öka och totalt hamna på cirka 50 miljoner kronor per år.
Enligt ekonomikontoret måste Sandvikens kommun pruta bort cirka 30 miljoner kronor nästa år, 23 miljoner kronor år 2005 och ytterligare fem miljoner kronor 2006.
- Vi måste se över hur vi kan effektivisera och hitta andra sätt att arbeta, säger kommunalrådet Stefan Hedin, s.

Allt mer ansträngt
En uppföljning av ekonomin visar också att läget blir allt mer ansträngt. Skatteintäkterna är redan nu fem miljoner kronor lägre än man räknat med.
Dessutom visar det sig att Kunskapskontoret har en prognos som ger ett minus på fyra miljoner kronor. Socialkontorets verksamheter räknar med ett minus på åtta miljoner kronor vid årets slut. Som vanligt är det främst LSS-kostnaderna som skjuter i höjden.
Kommunen har en ekonomisk marginal i år på 13 miljoner kronor och målsättningen är att åtminstone inte göra ett minusresultat vid årets slut.
Men då krävs att verksamheterna gör något åt de beräknade minusresultaten.
- När vi träffar de verksamhetsansvariga måste de förklara hur de ska göra för att komma till rätta med de negativa siffrorna, konstaterar Stefan Hedin.

KARIN BERGKVIST
026-27 75 98
karin.bergkvist@gd.se