Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna budgeten fälldes av SD – Gävles kommunledning avgår

Gävles rödgröna kommunledning avgår vid årsskiftet.
Det meddelade kommunalråden vid en presskonferens efter att deras budget för 2016 fällts av alliansen och främlingsfientliga SD.

Tv-inslaget är en repris från delar av vår live-sändning från fullmäktigesalen:

LÄS MER: Rödgrönas presskonferens – hör Edsvik efter budgetchocken i fullmäktige

Det blev stor dramatik när fullmäktige på måndagen skulle rösta igenom nästa års kommunbudget för Gävle.

På bordet låg tre förslag. Ett från de styrande partierna S, V och MP, ett från alliansen och ett från SD.

Förra året valde SD att lägga ner sina röster när partiet inte fick igenom sitt eget budgetförslag. Den rödgröna budgeten vann därför omröstningen trots att S, V och MP saknar egen majoritet i fullmäktige. De har 30 platser av 65, alliansen 27 och SD åtta.

LÄS MER: LEDARE: SD ute efter att skapa kaos – det är inte vad Gävle behöver

Därför var partiets agerande på måndagens sammanträde oväntat. Mitt under debatten meddelade Roger Hedlund, SD, att partiet aktivt kommer att fälla de styrande partiernas budget. Detta genom att stödja alliansbudgeten som då skulle få en majoritet av rösterna, 35 av 65. Orsaken är partiernas "oansvariga invandringspolitik".

– Vi ser inte att det kommer att bli någon förändring så länge som de rödgröna får styra Gävle, säger Roger Hedlund till GD.

Han tycker ändå att alliansen tagit till sig av en rad förslag som SD drivit. Det gäller exempelvis att söka alternativ driftform för symfoniorkestern, avskaffa delade turer och satsningar på spontanidrottsanläggningar.

En fällning av den rödgröna budgeten blev också utgången efter den flera timmar långa debatten.

LÄS MER: Så motiverar SD sitt beslut

Direkt efteråt höll kommunalråden för S, V och MP en presskonferens och meddelade att de avgår vid årsskiftet. Det är fram till dess som deras nuvarande budget gäller.

Kommunalrådet Jörgen Edsvik, S, säger att de rödgröna inte kan styra med alliansens budget och att det nu blir upp till alliansen och SD att ta ansvar.

– Vi har gjort det bästa vi kan med det här, säger han.

På Twitter säger Jörgen Edsvik att han den andra september frågade alliansens gruppledare om budgetsamarbete. Svaret blev "nej, tack".

LÄS MER: 150 år av Gävlestyre

– Jag tycker att det under den här debatten tydligt framkom hur SD närmat sig alliansen, och alliansen närmat sig SD, sa Roger Persson, kommunalråd för MP.

Det kommer nu att ske nyval av kommunalråd samt ordföranden och vice ordföranden i alla nämnder och styrelser. Det är alltså inte fråga om ett nyval där allmänheten får gå till valurnorna igen, utan ett nyval av politiska förtroendeuppdrag – val som görs av kommunfullmäktige.

LÄS MER: Så kommer omvalet att gå till

Även alliansen höll en presskonferens på eftermiddagen. SD:s agerande i kommunfullmäktige kom som en överraskning för alliansen, enligt Inger KällgrenSawela, kommunalråd i opposition för M.

– Det här var väldigt oväntat för oss. Vi hade inte hört det före sammanträdet, sa hon och fortsatte:

– Men vi är stolta över vår budget. Det här betyder att från den 1 januari kommer vi att ha en annan ledning och styrning i Gävle kommun. Hur den kommer att se ut måste vi naturligtvis analysera, diskutera och återkomma till, fortsatte hon.

Läget kan tvinga fram en blocköverskridande överenskommelse mellan alliansen och de rödgröna. Enligt S, V och MP har de rödgröna tagit initiativ till en sådan dialog under årets budgetprocess. Något som inte stämmer, enligt alliansen.

LÄS MER: TV: Alliansen om de rödgrönas invit: "Det är total lögn"