Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rödgröna stoppar bekämpningen

Nya områden drabbas varje år av översvämningsmyggor eller stickmyggor. Villaägarnas Riksförbund har fått indikation från 37 kommuner om att människor besväras av stickmyggor. En mygga som snarare är en attackmygga som helt tyst går till angrepp såväl dag som kväll och gärna i flock. Det är svårt att freda sig och många flyr sina hem eller låser in sig i ofrivillig husarrest.

Nu har regeringen lagt fram en budget där man anser att bekämpning av översvämningsmygg ska hanteras och finansieras på regional och lokal nivå. Samtidigt anser man att bekämpning med BTI inte är långsiktigt hållbart och fortfarande väntar vi på den utredning som är tillsatt gällande effekter av BTI. December 2015 ska den stå klar, men man kan alltså redan nu gissa vad utfallet kommer att bli.

Resultatet blir att landets kommuner kommer att fortsätta sina overksamma experiment samtidigt som människor lider. Och myggorna sprider sig. 2013 kom indikationer på att de fanns i 17 kommuner. Under våren 2014 ökade kommuner med drabbade till 24 och under hösten har medborgare från totalt 37 kommuner hört av sig med berättelser om myggor som beter sig som attackmyggor. Ökningen är så dramatiskt att regeringen måste ta ett helhetsgrepp i detta.

Villaägarnas Riksförbund kräver att det ska skapas en statligt finansierad rikstäckande organisation som är kopplad till forskning och utförande. Organisationen måste ha kompetens inom områden som gäller människors hälsa och smittspridning, den ska ha mandat att påverka inrättande av natura-områden av olika slag liksom vattenföring från kraftbolagen. Det ska även finnas kompetens inom bekämpning på såväl lång som på kort sikt. Människor och djurs hälsa måsta komma i första hand. En sådan organisation kan kommunerna vända sig till vid första misstanke om att det förekommer översvämningsmyggor.

Madeleine Arvidsson Wäli

Boendemiljöjurist Villaägarnas Riksförbund

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel