Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Roland kände sig utstött

Strömvallen invigdes 1923 och var under många år en av Sveriges förnämsta idrottsarenor.

Annons

Inte lika pampig som Stadion i Stockholm som hade byggts till olympiska spelen 1912, men fullt jämförbar med Slottsskogsvallen i Göteborg.

Det var en idrottsplats som Gävleborna kunde vara stolta över. Och den användes varje dag.

På sommaren höll friidrottarna och fotbollsspelarna till där. Träningar varenda kväll, matcher och tävlingar åtminstone på helgerna och ibland även på vardagskvällar. Det fanns en tennishall där också, och löparbanorna användes inte bara till löpning utan också till cykel- och motorcykeltävlingar. Gymnastik förekom ibland på fotbollsplanen, och på Svenska flaggans dag var det självklart att man paraderade och hade sig på Strömvallen.

På vintern spelades det bandy där, och dessutom var det isracing och konståkning och lite av varje.

Ibland kunde det till och med bli lite för mycket. I alla fall tyckte de som kände sig lite undanskuffade det.

Som Roland Murén på bilden från Augustispelen 1949, till exempel. Han och hans Brynäs skulle ha fotbollsträning den kvällen, men eftersom det pågick stora friidrottstävlingar så fick de lov att vänta tills den sista hopparen hade hoppat färdigt och den sista kulstötaren hade stött sin sista stöt.

Kanske slog sig Roland ner vid målstolpen för att han ville demonstrera sitt ogillande av situationen. Och ingen kunde väl undgå att se att det satt en missnöjd fotbollsspelare och väntade på att få börja träna.

I söndags frågade vi om någon kunde identifiera Brynässpelaren vid målstolpen. Och det kunde Rolands son Bosse göra, för han var till och med på plats själv denna minnesvärda kväll fast han bara var en liten parvel då.

Mer läsning

Annons