Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf Lassgård flyttar och tar Folkteatern med sig: "Småstadssjälen är död här"

Rolf Lassgård lämnar Gävle och tar hela Folkteatern med sig. GD kan i dag avslöja nyheten, som även innebär att Gävle inte längre är fler än 100 000 invånare.
Tågpendlandet och kommunens ökande befolkning fick honom att ta beslutet.
– Småstadssjälen är död här. Jag har bestämt mig, säger Rolf Lassgård.

OBS Detta är Gefle Dagblads aprilskämt – här berättar Rolf Lassgård om varför han ställde upp

I vardagsrummet står flyttkartongerna redo. Vissa har redan börjat fyllas med böcker, manus, priser och Ove-rekvisita.

Tv: "Det svåra blir att lämna Brynäs"

Det är bråda dagar just nu för den 62-årige skådespelaren Rolf Lassgård. Samtidigt som han repeterar för en kommande pjäs på Stadsteatern läser han manus för en långfilm som ska börja spelas in i december.

Men det som främst snurrar i hans huvud just nu är den förestående flytten. Om en månad går nämligen flyttlasset till Stockholm för hela familjen.

Det har gått två månader sedan han lade fram förslaget till hustrun om att flytta. Efter många och långa diskussioner var de överens, något som Rolf Lassgård beskriver som en lättnad.

Att kommunen tidigare i veckan gick ut med att Gävle nu är fler än 100 000 invånare blev så att säga spiken i kistan för Rolf.

– Jag har funderat på det här ganska länge och bestämde mig tidigare i år. När kommunen stoltserar med att vi har blivit fler känns beslutet bara ännu mer rätt. Det är ingenting att skryta om att vi blir fler. Jag har alltid tyckt om småstadslivet, men det finns inte kvar här. Snart är vi som Stockholm och då kan jag lika gärna bo där, säger Rolf Lassgård.

Det finns även praktiska skäl till att lämna Gävle. Den folkkäre skådespelaren säger att han är gruvligt trött på de långa resorna och att spendera en ansenlig tid av dygnets timmar på tåg.

– Jag är så jävla trött på tåg som är försenade, trött på att pendla.

LÄS MER: Rolf Lassgårds flytt var bara ett skämt – även andra medier försökte luras på lördagen

Beslutet innebär att han tar med sig familjen, drar upp pålarna och flyttar till Stockholm. Huset är redan köpt och just i dag, lördag, hämtar frun nycklarna till den nya pampiga villan på Lidingö, men bostaden i Gävle är ännu inte ute på marknaden.

Det är dock inte bara familjen han tar med sig. Det är nämligen nu som en gammal dröm ska bli verklighet – en egen teater.

Steget var då inte långt till att vända sig till Folkteatern Gävleborg, en institution han själv var med och startade för 35 år sedan.

Frågan om att följa med har ställts och svaret lät inte vänta på sig. Marcus Hellsten, chef för Folkteatern Gävleborg är mer än glad över det nya liv som nu tar vid.

– Jag är överväldigad, att jag och alla medarbetare får den här chansen är helt fantastiskt. Vi ska skriva ny teaterhistoria tillsammans med Rolf i Stockholm, helt i Folkteaterns anda.

Svaret gjorde Rolf Lassgård nöjd och även han ser fram emot att skriva historia med gänget från Gävle.

– Det är så jävla kul att jobba med dem, så varför inte? De nappade så jag tar med mig hela teatern. Det blir kul och så kan jag göra vad jag vill och sätta upp vilka pjäser jag vill.

Kan du förstå att Gävleborna ser det som att du berövar dem på en teater?

– Varför det? Jag var med och startade Folkteatern, då är det väl min fulla rätt att flytta den.

Att du flyttar och tar med dig hela ensemblen innebär ju faktiskt att Gävle ramlar tillbaka på andra sidan 100 000-strecket, hur ser du på det?

– Jag vet inte, men det spelar ingen roll längre. Småstadssjälen är död här. Jag har bestämt mig.

När Rolf Lassgård säger att han tar med sig Folkteatern, menar han det. Samtliga inom organisationen har fått frågan och enligt uppgift till GD har alla tackat ja. För Rolf Lassgård innebär det här att den teater han vill starta i Stockholm kommer ha en klar organisation.

– Vi kommer få en springande start. Det kommer bli något i hästväg.

Det finns dock en sak som Lassgård inte är redo att släppa – Brynäs.

– Nej, för fan. Jag får väl åka upp och kolla på matcher när jag hinner. Men jag kommer investera i ett C-more paket så kan jag sitta hemma i soffan och se matcherna. Det har jag råd med nu, jag har cashat in en del på Ove om man säger så.

Nyheten om Rolf Lassgård och Folkteaterns flytt har även nått kommunen. GD har pratat med källor inom kommunledningen. Reaktionerna har minst sagt varit starka när det började viskas om Lassgårds planer i korridorerna.

Ett av de främsta skälen till de upprörda känslorna är att kommunens 100 000-invånare-fjädrar brutalt plockas. När teaterorganisationen tar rygg på familjen Lassgård till sommaren och flyttar söderut betyder det att den åtråvärda devisen "nu är vi över 100 000 invånare" går om intet.

För att vara exakt kommer kommunen ha 99 959 invånare efter att familjen Lassgård och teaterorganisationen emigrerar söderut.

– Vi blev helt tagna på sängen av det här. Men vi hade ett möte om det här sent i går kväll och kom fram till att någon form av krisplan måste göras. Det handlar om skademinimering, säger en källa som är högt uppsatt inom kommunledningen.

Enligt uppgift till GD ska vissa icke namngivna politiker ha tagit tillfället i akt och kontaktat Rolf Lassgård. Ett brev ska ha skickats till skådespelaren där han har fått förslag om att ta symfoniorkestern i stället för Folkteatern.

Förslaget fick dock kalla handen av skådespelaren.

Förutom Marcus Hellsten vill ingen på teatern uttala sig. Men en person inom organisationen bekräftar att flytten kommer ske.

– Det här händer.