Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolf Lassgård tävlar i Venedig

Hela tre svenska filmer har tagits ut till Kritikerveckan på Venedigs filmfestival. Bland annat tävlar "Det enda rationella" med Rolf Lassgård och Pernilla August.
Förutom "Det enda rationella" ska den animerade "Metropia" av Tarik Saleh och Berlusconidokumentären "Videocracy" av Erik Gandini visas i klassen Kritikerveckan.
- Sverige har inte haft en film med i Venedigs kritikervecka sedan 1992 så det är en stor framgång för den svenska filmen, säger Pia Lundberg, chef för Svenska Filminstitutets utlandsavdelning i ett pressmeddelande.
"Det enda rationella" är regisserad av Jörgen Bergmark. Den handlar om fyra människor vars liv minst sagt kompliceras av starka passioner. Lösningen: De flyttar ihop i en sorts kärlekskollektiv.
- Det här är kanonkul. Det är snärjigt med tid för mig, men får jag minsta möjlighet följer jag med till Venedig, säger Rolf Lassgård till TT Spektra.
- Filmen är en väldigt speciell historia med en sorts katastrofhumor. Jag vet att utländska distributörer varit intresserade från början; med Venedigstämpeln på filmaffischen borde den få ännu större internationell dragningskraft.
"Metropia" är en animerad dystopi om ett samhälle där företagens vinstintressen till och med styr människornas tankar.
Dialogen är på engelska med röster av Juliette Lewis, Stellan Skarsgård, Vincent Gallo och Udi Kier. Den har regisserats av Tarik Saleh med ett manus av bland andra Saleh och Stig Larsson. Arbetet har pågått i sex år och budgeten ligger kring 34 miljoner. En vanlig svensk långfilm brukar kosta ungefär 20 miljoner. Filmen tävlar också om festivalens debutantpris.
Berlusconis imperium
Dokumentären "Videocracy" handlar om Italien och hur Silvio Berlusconi lyckats skapa sin unika maktposition med hjälp av sitt tv-imperium. Regissören Erik Gandini bor i Sverige men är själv född och uppvuxen i Italien.
Intressant att notera är att både "Metropia" och "Videocracy" är producerade av samma bolag, lilla Atmo i Stockholm. Regissörerna Gandini och Saleh gjorde senast dokumentären "Gitmo" tillsammans, om det amerikanska fängelset på Guantanamobasen.
Filmfestivalen i Venedig pågår mellan den 2 och 12 september.