Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolfe och barnen är stjärnorna i Sound of Music


Det var fullsatt i Stora Gasklockan när Gävles Sound of Music hade premiär. Premiärnerverna märktes precis som en imponerande uppvisning om nazism, katolicism – sång och glädje.

Annons

Vilken uppladdning det varit inför Lyriska Sällskapet Gävleborgs uppsättning av musikalernas musikal: Sound of Music. Redan i våras besökte jag en repetition på Sjömanskyrkan. Nu är gympaskorna och vardagskläderna utbytta mot tyrolerklänningar, Fanny & Alexander-outfits och naziuniformer.

Jag lovade att jag skulle se filmen men har dessvärre inte kommit mig för. Grundstoryn är dock inte så svår att hänga med i, ska det visa sig.

Stora Gasklockan är fullsatt klockan 18 på lördagens premiär. Efter att ha fått i gång mikrofonen efter lite strul hälsar sällskapets ordförande Birgitta Stymne välkommen. Regissören Jerker Swande tackar för sig, då detta är hans sista föreställning. Scenografin har lösts fiffigt, som två dockskåp med vardera tre våningar. Den högra representerar nunneklostret där historien tar sin början. Den vänstra von Trapps hus.

Det märks att det är en del premiärnerver inblandade i kväll. Text måste utropas några gånger till sufflösen. Vid ett tillfälle ryter stjärnan Anna-Lotta Larsson (Maria) lätt till, när orkestern inte synkar i ett solosångnummer. Sådana barnsjukdomar kommer givetvis att försvinna ju säkrare ensemblen blir. Inte minst i själva rummet, som är nästan lika imponerande som en katedral i Wien. Gasklockan är ju något helt annat än Sjömanskyrkans olika salar, där den större delen av repetitionerna ägt rum.

För dig som inte kan storyn handlar det om Maria, som är nunna. Men hon gillar sång lite för mycket och skickas därför som guvernant (barnflicka) till kapten von Trapp, som har sju barn och är ensamstående. Von Trapp har tagit med sig sin kadaverdisciplin från flottan in i sin barnuppfostran, vilket Maria ser det absurda i. Med musik och mjuka värden får hon barnen att älska henne.

Anna-Lotta Larsson har själv berättat att hon först hajade till av förfrågan att vara med. Filmens Maria är ju knappt myndig. Fungerar det trots allt? Anna-Lotta Larsson vet vad hon gör och är den mest meriterade. Men ibland kan jag ändå känna att Julia Landberg, som spelar äldsta dottern Liesl, hade fungerat utmärkt i hennes roll.

I den andra akten rullar det stora vemodet in. I alla fall delvis. Maria får åka tillbaka till klostret, återvänder dock sedan och gifter sig med von Trapp. Sedan kommer nazisterna och ska ansluta Österrike till sitt Tredje Rike. Von Trapp-familjen flyr efter att ha vunnit en sångtävling.

Föreställningens ursprungliga längd skulle vara 3 timmar och 15 minuter med paus, den slutar på hela fyra. Det är lite för långt. Och den andra akten är kanske inte riktigt lika underhållande som den första. Men jag gillar också allvaret i den andra. Som när nazisterna jagar von Trapp i mörkret med snygg ljussättning.

Störst stjärna är helt klart Michael Westlund som spelar brevbäraren och nazisoldaten Rolfe. Han har även bidragit som koreografiassistent och det märks. Ingen kommer i närheten av hans kroppsspråk när han klättrar, dansar, cyklar, far av och an – och dessutom sjunger han väldigt bra och levererar repliker stabilt.

Barnen ska självklart ha en guldstjärna de också. Ett bedårande gäng. Filippa Swande inte minst. Så även orkestern där tidigare GD-medarbetaren Sven-Olof Ekman återfinns på gitarr. Det är imponerande att ett amatörteatersällskap från Gävle kan få ihop den här apparaten.

I musikalen som innehåller nog så många gulliga sångnummer, finns hela tiden en mörk underton om det nazistiska hotet. Oron över flaggan med den svarta spindeln i kombination med alla nunnor, får mig att tänka på österrikiska black metal-bandet Belpehegor som stod på precis samma plats under Getaway Rock Festival för två månader sedan. Liksminkade långhåriga män som mässade om Satans makt. På något sätt hänger allt ihop.

LÄS MER:

Publikens röst: Sätt ditt betyg och se vad besökarna tyckte om Sound of Music.