Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rolig och enkel integration – matchar ihop nya vänner från olika länder

Pär Gussman är intresserad och Björn Ulvaeus har redan nappat. ”Kompis Sverige” matchar ihop etablerade svenskar med nyanlända och gör integrationen rolig och enkel.
– Över 2000 personer har vi fått ihop! Säger grundarna Pegah Afsharian och Natassia Fry.
Nu kan projektet komma till Gävle.

Pär Gussman hade diskuterat frågan länge med kollegor och vänner. Han ville vara med och ta ett större samhällsansvar för att hjälpa nyanlända och svenskar att mötas. När han fick tipset om projektet ”Kompis Sverige” kontaktade han dem direkt.

– ”Det här borde vi ha i Gävle”, det var min första tanke, säger Pär Gussman. Deras idé att matcha ihop människor genom intervjuer ger en god kvalitet och man får hjälp att träffa någon med liknande intressen. Jag vet precis vad jag skulle göra, jag skulle ta med min kompis på fotboll och hockey i Gävle så klart.

Han kontaktade kommunalrådet Helene Åkerlind (L) som tyckte att konceptet lät intressant. Hon ville veta mer och på tisdagen kom grundarna Pegah Afsharian och Natassia Fry till Gävle Stadshus för att berätta om sitt framgångsrecept. Kompis Sverige jobbar för jämlik integration med utbyte för båda parter. De fick även träffa Helena Högström, strateg på Gävle kommun som jobbar med integration och flyktingfrågor, Björn Hägg, arbetsmarknadschef och Tove Elvelid, chef för näringslivsutveckling.

Berätta vad är ”Kompis Sverige”?

– Det började när vi besökte en SFI-klass med 30 elever och ställde en fråga till dem. ”Hur många här inne har en kompis som ni kan prata svenska med efter skolan?” Ingen räckte upp handen, säger Pegah Afsharian. Inte ens de som hade bott i Sverige i många år, en del i över tio år, räckte upp handen.

Sedan dess har de ställt samma fråga många gånger och de får alltid samma svar.

Parallellt med detta hörde de från många av sina vänner att, ”vi känner inga nya svenskar”.

– Det här är ju en katastrof och vi kände direkt att det är något vi vill förändra, säger Natassia Fry.

De är övertygade om att för att samhället ska kunna utvecklas måste vi känna trygghet och tillhörighet med varandra. Och Pegah Afsharian och Natassia Fry tror på möten mellan människor. Varje år får ca 100.000 människor Sverige som ett nytt hemland. Ändå är det svårt för nya och etablerade svenskar att lära känna varandra på ett jämlikt och naturligt sätt. De började utveckla en intervjumetod och ett program att ha som verktyg för att matcha ihop nya vänner. Det var för tre år sedan och Kompis Sverige har fortsatt att växa. I dag har de samarbete med åtta kommuner, sju till är på väg och de har hittills matchat ihop över 2.000 människor.

– Med hjälp av djupintervjuerna matchar vi ihop etablerade och nya svenskar, säger Pegah Afsharian. Det har fungerat jättebra. Många nyanlända vill kunna träna på svenska men också komma ut till nya platser och många etablerade svenskar vill lära känna en person från en annan bakgrund och kultur.

Matchningen utgår från intressen, livssituation och personlighet och är en viktig del för att kompisrelationerna ska fungera väl. Den som går med förbinder sig att delta i sex månader. Under den tiden ska man träffa sin kompis i minst sex timmar per månad. En förhoppning är att skapa varaktiga vänskapsrelationer och hittills har statistiken visat att de flesta fortsätter efter de sex månaderna. Till hösten planerar de att även starta ett ungdomsspår inom Kompis Sverige.

– Vi har redan mötesplatser för nya svenskar i Gävle, säger Helene Åkerlind. Men jag tror att ert koncept som är mer strukturerat och med kontroller funkar bättre på sikt. Många svenskar vill men har ont om tid och här får man hjälp att klämma in sina sex timmar. Jag tror att det lättare skulle nå fram till fler typer av människor.

Helene Åkerlind och de andra representanterna från kommunen är positiva. De vill ha projektet till Gävle men nästa drag är en skriftlig projektansökan från ”Kompis Sverige”.

– Människor vill verkligen mötas. Ni skulle se förväntningarna när de ihopmatchade träffas första gången, säger grundarna. Det här är en lättstartad verksamhet.

Kompis Sverige ordnar också gratis aktiviteter, det kan vara en fotokurs, operan eller bergsklättring. Många aktörer sponsrar, erbjuder kurser och ger gratisbiljetter.

Pär Gussman, HR-chef på Fastighetssnabben är hoppfull och entusiastisk. Om projektet blir verklighet i Gävle tänker han stötta de anställda som går med och hoppas att fler företag hakar på.

– Jag tänker erbjuda arbetstid till anställda som går med. Om du har en träff med en ny vän från ett annat land kan du få sluta tidigare från jobbet den dan. Du förstår vilken bra grej det här är!

Men vad har Abba-medlemmen Björn Ulvaeus med Kompis Sverige att göra? Jo, han berättade hos Skavlan i SVT att han hade gått med i projektet. Fått en ny vän från ett annat land som han träffar regelbundet över en fika då de berättar om sina liv. Den nya vännen hade dock inte en aning om vem det var han fick träffa vid det första mötet.

– Samma kväll var det närmare 800 personer som anmälde sig till Kompis Sverige. Vi kallar det Björn-effekten!