Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roligheter, möjligheter – och shopping!

Redan vid hörnet av det gamla posthuset känns doften av Nag Champa, väl inne kunde Di Leva gått loss som inredare.

Men det är Anci Lindströms, Taina Heinos och Anneli Ahlkvists livsprojekt vi står i.

Tre trallande jäntor i en New Agebutik? Nä, snarare tre vardagshäxor fyllda av vit magi – och humor.

I december öppnade de Gaia mitt på Drottninggatan och i dag består verksamheten av en healing-, en kurs- och en meditationsdel och en butik, fylld av vackra indiska inredningsprylar, palestinasjalar och parfymoljor, stenar och andra lyckobringande attiraljer.

Och rökelse, förstås:

– Vi är särskilt stolta över rökelsedelen, säger Taina och berättar att de brukar se ut som mänskliga elefanter när de unisont sticker ner näsan i rökelserören och testar nya dofter.

Vad är då tanken med stället? De är lite självkritiska och säger att de inte kommit igång med allt de vill, förutom i butiken, än.

– Här ska vara full rulle, alla möjliga aktiviteter, säger Taina.

– Alternativ frisk- och hälsovård, säger Anci. Att hitta sig själv och det ska vara enkelt. Allt hänger ihop, globalt, säger hon och nickar mot taket, där det lyser både och.....

– Man kan bara bli medveten om sig själv, inte om hur andra gör, bara sig själv, säger Anneli.

Butiken är Tainas ansvar. Det är också hon som med kamera dokumenterat – ”det är viktigt och ett kul minne” – hela resan från idé till färdig skapelse.

Vilka är kunderna?

– Alla möjliga, från Agda och Bernt som är 75+ till barn, säger Anci. Och killen som vill ha en Nag Champaolja, för att han får så många tjejer på krogen...

– Ja, han hade fullt sjå hela helgen, han dök inte upp här inne förrän på tisdagen igen, ler Taina.

Anci är utbildad reikihealer och kristallterapeut, Taina och Anneli har gått första kursen i reikiutbildningen.

– Men jag vet inte om jag ska fortsätta, säger Taina. Jag tycker inte om att ha papper på allting, förmåga har man ändå, och jag tappade allt det där jag instinktivt kände innan. Men vi har healingpunkter ute i affären och det är kul när folk kommer in och ställer sig på dem.

Är det inga som tycker ni är flummiga?

– De finns också, säger Anci. De som är rädda för det som är lite annorlunda och blir aggressiva när det luktar rökelse, men de får reagera som de vill, vad ska man göra åt det?

– Man kan inte omvända nån som inte hittat sig själv.

Inredningen då?

– Vi läste lite feng shui, men sen lät vi det bara explodera! säger Anci.

– Och vi flyttar ständigt om, så stammisarna reagerar lite! säger Taina

– Ja, lite busiga är vi! Bråkar gör vi varje dag, alla har sin egen sanning! säger Anneli.

Anci har haft en liknande butik förr, i källaren på huset på Nynäs, men drömmen var alltid allt flytta ner på stan. Genom keramikern Kiki Larsson träffade hon Taina och alla hennes tankar på färg och form – Taina gör egna smycken av det mesta, sopor, silver, garn, ståltråd, tyg och nu senaste telefonkabel – och sist in kom Anneli, som sade upp sig från jobbet som administratör på Forsmark.

– Det finns inte så många såna här butiker i stan och om vi inte har vad kunderna söker så skickar vi dem till de andra, säger Anci.

Hon återvänder till sitt mantra, enkelheten:

– Vi komplicerar saker, tänk om alla stressade människor bara kunde sätta sig ner och andas djupt, alla vet att det hjälper men ingen gör det, i stället tappar vi energin.

Jag undrar om Gaia vill vara lite som ett vattenhål, där folk samlas, och Anci säger att drömmen vore att öppna ett Hare Krishnakafé i lokalen intill, men Taina har som vanligt sin egen tolkning av saken:

– Men vattenhål? För mig är det något som man ramlar i... Men ett ställe för spontanaktiviteter: Roligheter, möjligheter och shopping.

Men hur vågar man öppna ett sådant ställe i dessa tider?

– Om man går back i början väntar man sig inte så mycket, då blir man inte så besviken, ler Anci.

– Sen får man stänga av när man blir matad med hur dåligt allt är, säger Anneli.

– Vi har så sjukt roligt här, säger Taina. Det är nog det som gör att man inte funderar på hur det ser ut egentligen...

Fotnot: Gaia betyder ”Moder Jord” på sanskrit. Läs mer på www.gaiagavle.se.