Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Romantiken spirar i Älvkarleby

Funderar du på en romantisk helg? Glöm Gotland, Skagen eller Åre. Tänk Älvkarleby.

Sanna Rudling och maken Teo Härén flyttade till Älvkarleby från Stockholm och jobbar nu på att Älvkarleby om två år ska vara det givna resmålet för romantik.

– Det kan nog vara en fördel att vara inflyttad. Bor man vid en herrgård då kanske man inte kan tänka sig nåt mer romantiskt än att åka in till stan tillsammans. Men vår målgrupp är människor som bor i städer, säger Sanna Rudling, projektledare.

Nyligen vann hon Uppsala läns turistapplåd, en tävling inom turismnäringen, för sitt arbete med satsningen som fått namnet Romantic Sweden.

Projektet går ut på att i ett nätverk med för närvarande 25 lokala företagare lansera Älvkarleby som landets romantiska resmål och ta fram erbjudanden och produkter som ska locka turister till kommunen.

– Den romantiska inriktningen är egentligen inte en idé utan snarare ett resultat av ett långvarigt arbete där vi tittat på hur man kan stärka turismen i Älvkarleby och vilken identitet orten har. Det mynnade ut i romantik. Historiskt har det handlat om att göra saker tillsammans i vacker miljö. För 150 år sedan åkte människor faktiskt hit från städerna för att vandra längs vattnet här.

De säger att Älvkarleby kanske kommer att kunna locka med paketerbjudanden om baler där par förnyar sina löften eller om man vill ha en kärlekshelg med aktiviteter som paddling eller pargolf. Eller så kan man helt enkelt gifta sig här.

– Det kan handla om att man bygger paket med picknickkorgar, fint boende på herrgården och annat. Projektet har ju bara börjat, säger Sanna Rudling.

De sitter vid köksbordet i det 660 kvadratmeter stora 1700-talshuset som både är bostad och kontor. Hit flyttade de för fem år sedan.

– Vi letade efter hus, inte specifikt här i Älvkarleby. Då dök det här upp. Det var överlägset alla andra alternativ, säger Teo Hären, som driver ett ”kreativitetsföretag” där han bland annat föreläser om kreativitet.

De säger att de förarbetat på projektet i över ett år innan det började ta form.

– I maj förra året blev det klart med finansieringen, säger Sanna Rudling.

Tre miljoner kronor ska investeras under tre år. Nästan en miljon kronor har projektet fått i form av så kallat leaderbidrag, som är en del av EU:s jordbruksstöd. Ytterligare 600 000 kronor får man nu också genom projektet SMURF, finansierat av Europeiska regionala utvecklingsfonden och ett samarbete mellan små företag i Uppsalaregionen och forskare.

Någon svår konkurrens om romantiktörstande par tror de inte att det blir.

– Nja, det är väl ytterskärgården i norr då. Här möter älv och sjö hav, vilket är unikt. Vi har historia och byggnader som är byggda i nationalromantisk stil. Sen är kommunikationerna jättebra med Upptåget och E4:an. Och så är vi 25 företag som jobbar tillsammans, säger Teo Hären.

Att så många kanske inte omedelbart tänker Älvkarleby när det handlar om romantik ser de inte som negativt.

– Väldigt få har en förutfattad bild av Älvkarleby. Många kanske inte ens känner till orten. Men det är ju något som är bra för oss. Då är det lättare att bygga en destination, säger Sanna Rudling.

Ett stenkast från deras hem och arbetsplats finns bruksklockstapeln där de själva gifte sig. För andra gången. Det första äktenskapet varade ett år. Tio år senare, efter att ha varit gifta på varsitt håll, hittade de tillbaka till varandra och gifte sig på nytt. Om det har de berättat i SVT:s relationsserie ”Så levde de lyckliga” förra året.

Kanske har de nu knäckt koden till ett förhållande som varar.

– Man måste hitta rätt person bara, säger Teo Hären.

Och kanske hjälper Älvkarleby till.