Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rönnerdahl i Uruguay

Vad vet du om Uruguay? Själv visste jag inte riktigt vad jag hade att vänta mig när jag kom dit. Är man intresserad av fotboll kanske man vet att de vunnit VM två gånger. Min syster vet att huvudstaden är Montevideo. Men sedan då? I Buenos Aires beskriver de Uruguay som ytterligare en provins av Argentina.
Jag tog med mig cykeln på båten över Paranadeltat från Buenos Aires till Carmelo i Uruguay. Jag kom till ett lugnt litet land som till större delen består av odlingslandskap och vid kusten stränder. När jag kom till huvudstaden tog jag en promenad med kameran. Det var en blandning av gamla spanska hus och mer moderna byggnader. På ett torg fanns ett par hundra björnfigurer. Alla målade för att representera varsitt land. Det var en färgglad blandning. Den svenska björnen var målad med en vit skjorta på sig. På ena foten fanns noter med texten "Rönnerdahl han virvlar sina lurviga ben under vita skjortan". Vem hade trott att man skulle hitta Sjösalavalsens Rönnerdahl på torget i Montevideo? På samma torg fanns även en staty av nationalhjälten Artigas på sin häst. Två trappor ledde ner under marken och där fanns ett mausoleum med Artigas aska i en urna.
Lite senare under promenaden fick jag syn på ett par fönsterputsare som speglades i fönstren på en glasfasad. Jag tog några bilder och fann mig snart uppbjuden på taket där de firade ner sig ifrån. De var väldigt intresserade när jag berättade om min cykeltur. Jag fick en fantastisk vy över staden och en lite annorlunda upplevelse i Uruguay.
Innan jag kom till Uruguay hade jag hört talas om deras vanor att dricka mate. En teliknande dryck som dricks ur en speciell behållare fylld av den torkade mateplantan. Man suger mateet genom ett metallsugrör som även stoppar matebladen från att komma med upp. När vattnet är slut fyller man på med nytt vatten tills termosen är tömd. Man dricker även mycket mate i Argentina. Men i Uruguay är det inte ovanligt att se människor som konstant har en termos klämd i armvecket och en mugg i handen på samma arm, sörplandes genom sugröret. På så sätt blir de lite handikappade då de bara ha en hand över till övriga sysslor.
Så kanske är det det jag kommer att minnas från Uruguay, det enarmade folket.
Läs mer om cykelturen på www.scutisorex.se

UR IS OCH ELD 8

Daniel Rosengren

www.scutisorex.se