Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörberg blir bra

GÄVLE Flygplatsterminalen kan bli en bra brandstation.
Det visar de tre förslag till ny brandstation i Rörberg som presenterades i går.

Annons
Men terminalbyggnaden räcker inte. Antingen krävs en tillbyggnad eller att man använder ytterligare en eller ett par av de befintliga byggnaderna vid flygplatsen.
Tekniska kontoret i Gävle har låtit tre arkitektkontor utforma varsitt förslag till ny brandstation. Förslagen presenterades i går för styrgruppen för Rörbergsprojektet.
Alla förslagen bygger på att man använder de byggnader som finns på Rörberg i anslutning till flygplatsen.
- Det är tre väldigt olika förslag. Nu ska vi bedöma dem och sammansmälta dem till ett genom att ta de bästa delarna av varje förslag, säger räddningschefen Mats Granat.
- Inget av de här tre förslagen kommer att genomföras. Man ska se dem som idéskisser, instämmer Bo Rickegård, byggchef på Tekniska kontoret.
Beslutet att en ny brandstation ska byggas vid flygplatsen i Rörberg togs av Gästrike Räddningsdirektion för ett och ett halvt år sedan. Då gjordes uppskattningen att den om- och tillbyggnad som krävs kommer att kosta minst 20 miljoner kronor. Någon ny kostnadskalkyl finns inte än.
- Det kan man inte göra förrän det sammansmälta förslaget är klart, säger Mats Granat.
Avsikten med att bygga en ny brandstation i Rörberg är att man ska få kortare utryckningsväg till Valbo, där beredskapen i dag bedöms som alltför dålig. Den nya brandstationen kommer när den tas i drift att bemannas dygnet runt med fyra skiftlag med tre personer i varje.

Ingegerd Sörgard
026-15 96 27
ingegerd.sorgard@gd.se