Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörberg nästa storsäljare på Ikea?

Modulsoffan Rörberg och en fåtölj med samma namn har tagit plats i Ikea-sortimentet. I går släpptes årets katalog och i nästa vecka delas den ut till hushållen.

– Det är som lilla julafton för oss, säger Hillevi Björn, inredare på Sveriges minsta Ikea-varuhus, i Valbo köpcentrum.

Tiden innan katalogsläppet innebär slutet på en hektisk period för Ikea-varuhusen. På några veckor ska alla nya produkter få plats i lokalerna och utställningsytorna möbleras om. I Valbo finns sedan i går drygt 1 000 nya produkter på plats.

Men gamla koncept duger också. Bokhyllan Billy och soffan Klippan, båda med 30 år på nacken, håller fortfarande ställningarna. Enligt Ikea:s egna beräkningar säljs det en Billybokhylla var femte sekund på något av Ikeas varuhus i världen.

Katalogen brukar varje år ge upphov till en miljödebatt, eftersom den sprids i stor upplaga, och slukar en hel del av de ändliga resurserna. I år är den mindre än vanligt och trycks dessutom på returpapper.

Ikea har genomfört en egen undersökning som visar att över hälften av svenskarna inte tar med miljöaspekten när de väljer heminredning. Trots det vill koncernen gärna lyfta upp sin egen miljöprofil, till exempel med nya produkter som återanvänder material som annars skulle ha kastats bort.

– Miljötrenden har inte riktigt nått heminredningen, men vi är övertygade om att det kommer, säger Tomas Bolander, chef för varuhuset i Valbo.

Sveriges minsta Ikea-varuhus har tagit ett nytt lager i bruk och det har inneburit att själva butikslokalerna rymmer 1 600 produkter till.

– Det känns betydligt mycket bättre.

Varuhuset i Valbo ingår sedan ett år i Ikea-koncernen, efter att ha drivits i ett eget bolag med en privat ägare.

Nu släpper varuhuset inga siffror hur det går i Valbo men enligt Tomas Bolander har lågkonjunkturen inte inneburit någon dramatik.

– Vi har lika många kunder som tidigare och framför allt sommaren har gått över förväntan, säger han.