Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rörigt på hyresfronten

SANDVIKEN
Tio procent av de boende i Sandvikens allmännytta får en hyreshöjning med 3,5 procent från och med den första april.

Annons
Övriga hyresgäster får vänta och för dem kan hyran bli högre - eller lägre.
Det kommunala bostadsbolaget har bara kommit överens med den ena hyresgästorganisationen, Sandvikenboendet. Förhandlingarna med Hyresgästföreningen är däremot strandade och kan komma att avgöras i hyresmarknadskommittén.
Sandviken är en av få orter i landet med två konkurrerande hyresgästorganisationer. Föreningen Sandvikenboendet bildades 1996 och sedan dess har det inte varit några hyreshöjningar. Förra året aviserade dock Sandvikenhus att man ville höja hyrorna i Sandviken med åtta procent.
Den största hyresgästorganisationen, Hyresgästföreningen, gick in i förhandlingarna och krävde att hyrorna inte skulle höjas alls.
Förhandlingarna strandade för någon månad sedan.

Överrenskommelse
Sandvikenboendet valde dock att fortsätta samtalen och föreningen har nu nått en överenskommelse med Sandvikenhus.
Avtalet innebär att hyrorna höjs från och med den första april i år med 3,5 procent. 2004 och 2005 kommer hyrorna att höjas med tre procent per år.
Hyresgästföreningens medlemmar får däremot vänta på besked om hyrorna i framtiden.
- För det första vägrar hyresgästföreningen att förhandla vid samma bord som vi och då blir det på det här sättet, säger Alvar Stråhle, förhandlingsansvarig för Sandvikenboendet.
De strandade förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och Sandvikenhus kan komma att innebära att tvisten avgörs i hyresmarknadskommittén.
Alvar Stråhle tycker att det är fegspel från Hyresgästföreningens sida.
- Då kan de skylla på kommittén om hyrorna höjs, säger han. För att det blir en höjning är han säker på.
- Hyresgästföreningen kommer att tvingas krypa till korset.

Ingen överraskning
Föreningen Sandvikenboendet tyckte inte att förslaget till åttaprocentig hyreshöjning kom som någon överraskning.
Och Alvar Stråhle tycker att det vore orealistiskt att kräva noll procent i ökning eftersom bostadsbolagets ekonomiska situation är så ansträngd.
- Det är klart att vi helst skulle ha sluppit en höjning men som situationen är så är vi ganska nöjda, konstaterar Alvar Stråhle.
Sandvikenhus vd Ingvar Ryckertz är även han ganska nöjd med förhandlingsresultatet. Bolaget hävdar dock att man hade behövt den åttaprocentiga ökningen för att fortsättningsvis hålla samma standard i boendet.
- Nu kommer vi att tvingas göra avkall på en del som till exempel stambyten, badrumsrenoveringar och utemiljöerna.

Fler förhandlingar

Ingvar Ryckertz tror att förhandlingarna med hyresgästföreningarna ska kunna återupptas och hoppas på en träff nästa vecka.
Kjell Blomqvist från Hyresgästföreningen blir förvånad när han får höra om treårsuppgörelsen. Vad han vet ligger just nu deras förhandlingar hos hyresmarknadskommittén och med avtalet mellan Sandvikenboendet och Sandvikenhus blir det nu ett oklart läge.
- Det kan alltså bli så att endast Sandvikenboendets hyresgäster får en höjning av hyran från och med den första april. Det blir rörigt, säger Kjell Blomqvist.

KARIN BERGKVIST