Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosén drar sig tillbaka

GÄVLE Gefle Dagblads chefredaktör Robert Rosén har bestämt sig för att gå i pension efter mer än 16 år på posten.
- Jag kände att det var dags. Det värsta som finns är före detta chefredaktörer som går och skrotar i korridorerna, säger han.

Han har jobbat i närmare 40 år på GD och man kan nog säga att Robert Rosén blivit en profil i Gävle. De senaste 16 åren har han suttit som chefredaktör.
- I januari berättade jag för ledningen att jag gärna ville sluta. Nu blir det så och det känns jättebra.

En av anledningarna till att Robert Rosén väljer att sluta är att han gärna hade velat att fusionen mellan Arbetarbladet och Gefle Dagblad gått ännu längre.
I dag ligger båda tidningarna under GävleTidningar AB.
Men själva nyhetsredaktionerna är helt separata och konkurrerar fortfarande med varandra.
- Jag tycker att den fusion som har genomförts är fantastisk och att det var modigt och bra gjort av ägarna. Det är ingen hemlighet att jag ville att fusionen skulle ha gått längre med mer samarbete mellan nyhetsredaktionerna. Men nu rullar det på bra och nu måste den här fusionsmodellen få en chans. Därför tycker jag att det är en lämplig tid för mig att avgå, säger Robert Rosén.

Sin yrkesbana inledde han redan som 15-åring då han började jobba som vaktmästare på Svenska Dagbladet.
Det första jobbet med journalistisk anknytning var på Nya Wermlands-Tidningen där han jobbade som korrekturläsare. Han hann också med att jobba en del som frilansare på Katrineholms-Kuriren innan det blev dags att utbilda sig.
- Jag gick en tvåårig journalistutbildning på Åsa Folkhögskola. Jag sökte inte ens till gymnasiet så för mig var folkhögskolan väldigt nyttig. Det är en bra utbildningsform, inte minst för de som är skoltrötta.

Karriären på GD tog fart 1 maj 1965 då han fick en anställning som sjöfartsreporter. Sedan gick han över till att bevaka stadens bovar och poliser. Han berättar att han var en av de första som använde sig av en polisradio för att hålla koll på vad som hände.
- Jag sov med den på nattygsbordet under åtta års tid. Båda jag och min fru Lena vande oss vid vanlig kommunikation men båda vaknade när det hettade till, minns han.

Efter det blev det några år som redaktionschef innan han påbörjade sin bana som chefredaktör.
- Vi har gjort mycket bra här under min tid. Men den bästa grejen jag upplevt här på tidningen tror jag var de avslöjanden som gjorde att flera av Gävles kommunalråd fick gå i slutet av 90-talet.

Robert Rosén kommer att fortsätta arbeta som chefredaktör fram till årets slut.
- Efter det vet jag inte riktigt vad jag ska göra. Jag har en traktor hemma som jag ska försöka få ordning på.
Det enda som grämer honom är att han inte kommer att få arbeta tillsammans med Lena Munkhammar.
- Hon kommer att bli jättebra. Jag kommer att följa hennes arbete med spänning, men det får jag göra som pensionär.

Robert Rosén ser ljust på framtiden för Gefle Dagblad och Arbetarbladet.
- Visst ökar konkurrensen hela tiden med alla nya medier men jag tror inte att papperstidningen kommer att dö ut. Den har en så oerhört stark ställning. Däremot tror jag att tidningarna kommer att behöva jobba mer med webben där man kan sända TV- och radioinslag. Det måste gå snabbare. Om GIF gör ett mål tycker jag att tidningen ska kunna förmedla detta till sina läsare direkt, exempelvis via SMS.

Daniel Siksjö
026-159630
daniel.siksjo@gd.se