Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rosornas krig rasar i Gävle

GÄVLEEtt rosornas krig har blossat upp i Gävle. En upprörd Helene Åkerlind går nu i närkamp mot Carina Blank om posten som socialdemokratiskt kommunalråd i Gävle. Åkerlind reagerar mycket starkt på att arbetarekommunens verkställande utskott, VU, ska ha försökt påverka valberedningen att inte nominera henne till ordförande i barn- och ungdomsnämnden

Upprörda känslor
- Jag vet att VU har uppvaktat valberedningen och krävt att jag, Ann Hedbom och Rolf Wiberg inte ska nomineras till politiska förtroendeuppdrag. Det var de i valberedningen som blev upprörda och inte tyckte det var rätt och riktigt att göra på det här sättet. De berättade det helt enkelt för oss, säger Helene Åkerlind
Trots att hon inte är föreslagen som kommunalråd av valberedningen ställer hon nu upp som kandidat. I en skrivelse adresserad till arbetarekommunens styrelse och valberedningen meddelar hon att vid medlemsmötet kommande tisdag ställer upp som motkandidat i valet av kommunalråd. Valberedningens förslag är nuvarande kommunalrådet Mats Ågren, Carina Blank, ordförande i bygg- och miljönämnden, samt LO:s Rolf Wiberg
- Arbetarekommunens styrelse kommer att slåss för att det bara ska vara två namn. Eftersom det ska vara en man och en kvinna står det mellan Carina Blank och mig. Jag anser att vi måste ha tre kommunalråd för att lösa de problem som finns. Då vill jag gärna se också Rolf Wiberg som kommunalråd, säger Helene Åkerlind.
Hon kom på fjärde plats i det senaste provvalet och har föreslagits av flera av s-föreningarna till ordförande i barn- och ungdomsnämnden. Att hon inte känner samma stöd från VU tror hon beror på att hon ses som besvärlig.
- Det har tydligen sagts att det varit problem att samarbeta med oss tre i kommunfullmäktige, men jag tycker inte att jag är besvärlig. Jag bråkar i sakfrågor. Jag ville till exempel inte sälja Gävle Energi eller allmännyttan i Stigslund och jag tycker inte att man ska rusta Gasklockorna för tio miljoner. Man måste vara sann mot sig själv.
Åke Bengtsson, ordförande i VU, förnekar påståendet om att utskottet ska ha försökt påverka valberedningen.
- Det Helene Åkerlind säger får hon stå för. Vi hade en träff med valberedningen för att diskutera igenom på vilka kriterier nomineringarna bör göras; man/kvinna, olika åldrar och så vidare. Det är olika saker man måste ta hänsyn till, säger han.
Bengt-Åke Gustafsson som sitter i valberedningen vill inte säga något om VU:s eventuella påtryckningar. Han varken bekräftar eller dementerar påståendet.
- Jag kan inte kommentera valberedningens interna arbete i pressen. Det är ordföranden som får göra det. Däremot kan jag på medlemsmötet på tisdag svara på frågor om det, säger han.
Han bekräftar dock att Helene Åkerlind varit nära att föreslås till kommunalrådsposten.
- Valberedningen var oense. Det stod fyra röster mot tre, säger Bengt-Åke Gustafsson.
Gefle Dagblad har sökt valberedningens ordförande Sinikka Bohlin för en kommentar.

SOFIA ÖHLANDER