Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rösta - eller känn dig blåst

SANDVIKENDet viktigaste är att man går och röstar. Och innan man gör det bör man fråga farmor eller morfar hur det gick till när de byggde Sverige.

Det var huvudbudskapet när skådespelarna Eva Carlsson och Roland Jansson
på LO-fackens uppdrag höll demokratiseminarium för Sandvikens gymnasieelever häromdagen.
Syftet var lovvärt: att få fler ungdomar att förstå betydelsen av att rösta i höstens val.
Men även om inga partinamn nämndes framgick det tydligt åt vilket håll man borde rösta.
- Sverige var för hundra år sedan det fattigaste landet i Europa efter Irland. Det var genom att arbetarna slöt sig samman och tog sig in i maktens korridorer som vi tog oss därifrån, säger Eva Carlsson sedan hon berättat om sin farmor som växte upp som statarunge.
Ja, arbetarromantiken flödade och överklassen fick sig en hel del kängor.
Men är det verkligen genom prat om fackföreningar och arbetarbakgrund man får ungdomar att rösta, frågade jag Roland Jansson
i pausen.
- Ja, svarade han.
Och förklarade att han ser en risk i att vanligt folk slutar att rösta och engagera sig. Risken är att varenda parti domineras av en medelklass som inte tillvaratar arbetarnas intressen.
- Finns det inga undersköterskor eller verkstadsarbetare i de beslutande organen saknas deras perspektiv. Då försvinner kollektivavtal och sådant, och det kommer de här ungdomarna att förlora på. Det är sånt som ungdomarna behöver ha koll på när de ska ut och jobba. Annars blir de blåsta, menar Roland Jansson.

HANNA JANSSON
026-27 75 93
hanna.jansson@gd.se