Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Röstar vi enligt vår "ångestprofil"?

Jag har aldrig varit en ”politisk” människa eller bryt mig om de olika partiernas program. Dock har jag alltid röstat för att jag kände att det är min plikt. Jag själv har alltid röstat för Miljöpartiet men kände lika stora sympatier för vänsterpartierna.

Jag kunde aldrig förstå varför människor över huvud taget röstar på partier som SD. Och jag fick inte ihop varför uppenbarligen trevliga, omtänksamma, kärleksfulla människor kunde rösta på SD. Människor som jag tycker mycket om, som till exempel finns i min släkt både i Tyskland och Sverige, som finns bland bybor som jag tycker är sympatiska.

I dag slog det mig plötsligt att allt kanske bara handlar om vår "ångestprofil". Vi röstar enligt den. Är man som jag till exempel mest av allt orolig för miljön då röstar man så klart för detta parti. Är man orolig för andra saker så röstar man för ett parti som passar bäst till det personliga ångestprofilen.

I dag känns det som om det har rivits ner något i mitt hjärta. Något som lät mig tro att det är något ”fel” med människor som har sympatier för partier som SD. Något som gjorde att jag ”dömde” på något sätt över de där människorna.

Jag börjar fatta även på detta plan att vi är alla lika. Vi alla är lika i vår längtan efter kärlek, harmoni, fred, trygghet, ekonomisk trygghet, välfärd, ett bra samhälle och i vår längtan efter en frisk jord.

Kanske får vi lära oss tillsammans att titta på det som enar oss alla i stället av att ha väggar mellan oss.

Silke Nordfjäll

Gästrike-Hammarby

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare