Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rot-avdraget bra om det fungerar som lovat

Målaren Mattias Zografos är positivt inställd till rot-avdraget. Åtminstone så länge han slipper krångel, och allt funkar som utlovat.

– Efterfrågan ökar, och det är bra för kunder som slipper ligga ute med pengar de inte har, säger han.

Mattias Zografos kom till Sverige från Rhodos för bara nio år sedan. Då var han 17 år. Han har dock alltid haft anknytning till Sverige eftersom han har en svensk mamma. Nu bor han här med sin bror, medan föräldrar och två systrar fortfarande bor kvar i Grekland.

Närmare bestämt bor han med sin fru och sina två barn i en gammal byskola efter Hedesundavägen.

Sedan två år tillbaka driver han målerifirman Homestyling och Måleridesigners. Där har han två anställda målare, en lärling och en homestylingassistent. De håller på med målning, inredning och homestyling i både nybyggnationer, ombyggnationer och byggnadsvård.

I stort sett tycker han att rot-avdraget påverkar hans arbete positivt.

– Vi har så mycket att göra att det har varit svårt att få tag på målare, säger han.

Mattias Zografos har själv valt att hela tiden vara positivt inställd till rot-avdraget, till dess att motsatsen är bevisad. Nu har han precis skickat in sina första fakturor till Skatteverket, och väntar på omkring 100 000 kronor. Inom tio dagar, när han vet om utbetalningen kommit eller inte, kan han ge en mer detaljerad utvärdering av avdraget.

– Om det visar sig att det blir krångel, och att man får vänta mer än tio dagar på att få in pengarna på kontot, så kommer jag att avstå från den här typen av uppdrag. Sådant kommer säkert att avskräcka många hantverkare, säger han.

Från och med den 1 juli, när rot-avdraget ändrades, blir det mer pappersarbete för alla inom byggbranschen. Innan dess skickade företaget en faktura till kunden på material- och arbetskostnad som drogs från nästa års deklaration. Nu dras i stället rot-avdraget direkt från kundens faktura. Det gäller halva arbetskostnaden. Resten står Skatteverket för.

– Funkar det som det ska vinner alla i slutänden, säger Mattias Zografos.