Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rotavdraget kan ge en riktig skattesmäll

Den 1 juli börjar hantverkarna dra rotavdraget direkt ifrån kundernas fakturor. De nya reglerna kan leda till en skattesmäll nästa år för den som är ouppmärksam och oförutseende. – Det måste finnas en slutlig skatt att göra avdraget mot, säger skattespecialisten Inger S Andersson.

GD har tidigare berättat om de nya reglerna för rotavdrag och hushållsnära tjänster.

Privatpersoner får dra av halva arbetskostnaden eller maximalt 50 000 kronor årligen vid anlitandet av till exempel hantverkare och städfirmor.

Men eftersom avdraget aldrig kan bli större än den slutgiltiga skatten vid årets slut, krävs det normalt en månadsinkomst på minst 24 000 kronor för att få göra maxavdrag.

För den som till exempel har avdragsgilla låneräntor, pensionssparar och gör avdrag i tjänsten krävs en ännu högre inkomst.

– Det maximala avdraget på 50 000 kronor är ingenting som man får per automatik. Det måste finnas en slutlig skatt att göra avdraget mot vid årets slut. Man kan aldrig få mer i skattereduktion än vad den slutliga skatten blir, säger specialisten Inger S Andersson vid Skatteverket.

Fakturamodellen som börjar användas den 1 juli innebär att avdraget görs direkt på fakturan av den som utför det beställda jobbet. De uteblivna pengarna får hantverkaren från Skatteverket inom tio dagar. Privatpersoner behöver härmed inte längre ligga ute med pengar tills det är deklarationsdags, som de tidigare reglerna sa.

– Men om hantverkaren reducerar arbetskostnaden på fakturan med ett större belopp än det som privatpersonen har rätt till, kommer privatpersonen att få kvarskatt, säger Inger S Andersson.

På Skatteverkets hemsida kan privatpersoner göra preliminära uträkningar på hur stor den slutliga skatten kommer att bli. Men hjälpverktyget förutsätter att inkomsten inte förändras under året, något som inte alltid går att förutse.

– Ett typexempel är när en privatperson utnyttjar avdraget till max utifrån sin beräknade inkomst i början av året. Om denne sedan blir långtidssjukskriven eller arbetslös minskar inkomsten. Då blir den slutliga skatten vid årets slut mindre än beräknat, säger Inger S Andersson.

”Det maximala avdraget på 50 000 kronor är ingenting som man får per automatik. Det måste finnas en slutlig skatt att göra avdraget mot vid årets slut.”

Inger S Andersson

Skatteverket