Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rött samarbete

SANDVIKEN Socialdemokraterna och vänsterpartiet är överens om nästa års budget och kommer därmed att ha ett nära samarbete nästa år.

- Men det innebär inte att vi fullt ut talar med en röst, säger kommunalrådet Stefan Hedin, s.
Vänsterpartiets oppositionsråd Karin Nilsson och kommunalrådet Stefan Hedin var överens om det mesta när de presenterade nästa års budget på en presskonferens i går.
Men det är inte aktuellt att börja kalla Karin Nilsson för kommunalråd, konstaterade de.
- Nej, det har vi inte ens diskuterat, säger Stefan Hedin och fortsätter.
- Men samarbetet kommer att stärkas, det är helt klart.
Han tycker att han har vänt sig "åt rätt håll" i budgetsamarbetet, och är nöjd med att två röda partier lyckats komma överens.
Vänstern har slagits för en skattehöjning, och för att nedskärningarna i kommunens förvaltningar ska göras uppifrån med chefer i stället för tjänstemän. Det har de inte fått något större gehör för. Däremot är Karin Nilsson stolt över att ha fått igenom pengar till ett härbärge för hemlösa, något som Gefle Dagblad berättade om i söndags.
Vidare har vänsterpartiet fått igenom sina krav på en öppen förskola i centrum och en familjecentral som ska samordna kommunens kontakter med småbarnsföräldrar från barnavårdscentralen, via mödravårdscentralen och via öppna förskolan till skoldaghem.
En satsning på förebyggande verksamhet.
Socialdemokraterna å sin sida har fått offra sin budgetmarginal. Överenskommelsen med v innebär att varenda krona i kommunbudgeten är utlovad.
- Vi har ett finansiellt mål på noll kronor. Skulle vi få en intäktsminskning under nästa år måste vi hantera det med en gång, säger Stefan Hedin.
Men han konstaterar samtidigt att Sandviken inte är den enda kommunen i Sverige som lägger en budget helt utan marginal.

MAGNUS LUNDQUIST