Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjur hör inte hemma nära bebyggelse

Bara varg ska skyddas och omhuldas. I en artikel i GD nyligen kan man läsa om att vargen har förflyttat sig närmare och närmare bebyggelsen i Gävle.

Här i Södra Bomhus kunde man tidigare vintrar se flera rådjur samtidigt på tomten, i princip varje natt när snön kommit. Denna vinter har ett enda spår noterats vid ett enda tillfälle. Förklaringen är naturligtvis att rådjuren har eliminerats av alla kringströvande vargar. Kullar på åtta individer har ju noterats. Hur många rådjur kommer inte de att ta under vintern, speciellt vid djup snö.

Man är ju väldigt mån om att notera vargen och den ska skyddas, kostnaden för den viltvården verkar få kosta hur mycket som helst, medan övriga djur i naturen, speciellt då rådjur, som söker sig närmare bebyggelse under vintern, när de inte hittar tillräckligt foder i skogen och på åkrar, de bryr man sig inte om.

Varför noterar man inte detta djur liksom vargen. Man möter ju hellre ett vackert rådjur vid skogspromenad med hund, än en hungrig varg. När de blir riktigt hungriga lär vargen jaga i grupp och då kan nog även människan vara i fara, speciellt vid jakt med hund.

I Kolmårdens djurpark blev ju för några år sedan en skötare ihjälbiten av en flock vargar, trots de skulle vara ofarliga och de kunde väl knappast ens vara hungriga. De matas ju regelbundet varje dag. Själv anser jag att rovdjur inte hör hemma nära bebyggelse, utan de ska finnas i rena vildmarken, långt från mänsklig bebyggelse. Som rovdjur räknas då också björnen.

Håkan Lidström

Har du något att säga?

Skriv en insändare

Skriv insändare