Annons
Vidare till gd.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rovdjurstrycket är ett problem

Karin Ånöstam,C,

ger replik på Anders Ekholms inlägg i rovdjursfrågan och konstaterar att båda parter vill säkra rovdjurens existens i Sverige men i oense om i vilken omfattning...

Anders Ekholm kämpar lika tappert för det han och medlemmarna i rovdjursföreningen tror och brinner för, så som vi i Centerpartiet kämpar för det vi tror på.

Vi är båda överens om att vi ska säkra rovdjurens existens i Sverige. Vi är inte överens om hur och i vilken omfattning!

Centerpartiet i Gävleborg har cirka 3 500 medlemmar och dessa företräds av 150 ombud på en stämma varje år.

I år ställde sig centerstämman enhälligt bakom ett uttalande gällande rovdjursutredningen.

Vi yrkade på att Rovdjursutredningens förslag verkställs och att hänsyn tas i största möjliga utsträckning till dem som bor och verkar i glesbygd och lansbygd så att livskvalitet, näringar och fritidsintressen inte äventyras.

Åke Petterssons rovdjursutredning, är en utredning som tillsattes för att öka medborgarnas delaktighet i rovdjursförvaltningen. En utredning som är väl underbygd och som nu visar att utvecklingen går åt samma håll.

När vi inom Gävleborgscentern klagar över det sammanlagda rovdjurstrycket som verkligen är ett problem. När det samlas på en liten yta av vårt land, då tycker du att vi för allmänheten bakom ljuset. Jag undrar vem som försöker föra allmänheten bakom ljuset?

Du nämner att jakten står för 70-80 procent av älgens dödlighet medan rovdjuren står för 10-20 procent. Då tänker du på hela landet, du nämner inget om hur det är på den yta av vårt län som har rovdjurstrycket. Där är det tvärtemot, där skjuts högst en älg på tusen ha medan rovdjuren tar minst tre älgar på tusen ha.

Du kallar jakten för en mindre klicks fritidsintresse, men i Ljusdals och Ovanåkers kommuner så är 30-40 procent av befolkningen involverad inom jakten.

Du har väl inte glömt rovdjursmötet i Ljusdal den 19 januari då 450 personer tydligt deklarerade sin inställning?

Vi inom centerrörelsen i Gävleborg har många väljare som bor på landsbygden, som är tamdjursägare samt många jägare, alla har ett gemensamt, de är stora förlorare i dagens rovdjurssituation.

De stora rovdjuren kostar jägarna en halv miljard kronor per år i minskat jaktvärde. Av de stora rovdjuren är det lodjuren som kostar jägarna mest i minskat jaktvärde. Därefter kommer björn och sedan varg, detta enligt en färsk rapport från Jägarförbundet.

Självklart påverkar det intresset och möjligheterna för att bo och verka på landsbygden!

Service på landsbygden är beroende av att människor finns där. Allting hänger ihop Anders och rovdjurens utbredning i delar av vårt län är ett hot mot resurser och service på landsbygden.

Att du sedan försöker få det till att vi inom centern tar på oss rollen som megafon åt rabiata rovdjursmotståndare får stå för dig.

Vi inom centerrörelsen i Gävleborg är inga rovdjursmotståndare vi stödjer rovdjursutredaren och centerpartisten Åke Petterssons rovdjursutredning. Vi måste få till toleransnivåer (maxtal) i länen, förankra besluten på lokal nivå samt att vargstammen inte få bli högre än 200 vargar i hela Skandinavien.

Karin Ånöstam,

distriktsordförande Centerrörelsen Gävleborg

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv debattartikel