Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Roxe: Placeringen positiv

GÄVLE
- Att ha med länsstyrelsen att göra är som att köra huvudet i väggen. Och Borgholms kommun har gjort bort sig totalt.

Annons
Orden kommer från Anders Roxe, som bara medger ett fel. Det att man accepterade en placering i september, innan man fått tillståndet.
- Visst gjorde vi fel, säger han.
Att det bara blev sex dagars segling berodde på vädret.
- Det blåste 30 sekundmeter. Vi seglar inte ut och sänker en båt. Och det var en frivillig placering där killen inte vill segla. Han ville inte vara på båten, säger Anders Roxe, och menar att det är förklaringen till lägenheten.
Att någon av de två-tre anställda skulle ha uppträtt berusad säger Roxe är fel. I stället har felaktiga uppgifter spridits av en tidigare anställd.
- Han var inte berusad. Det är skär lögn av en avskedad person som är polisanmäld. Det är bland de värsta lögner jag hört.

Ej godkänd
På plats i Grekland valde man ett systerfartyg till båten man sökt tillstånd för. Dessutom med en skeppare som länsstyrelsen inte hade godkänt.
- På en grekiskregistrerad båt krävs det en grekisk skeppare. Och båten var godkänd för sjöfart med åtta personer till havs.
Anders Roxe påpekar, vilket bekräftas av länsstyrelsen, att Borgholms kommun sagt att placeringen var positiv för 17-åringen.
- Killen ville åka hem, han fick ett stort arv, säger Anders Roxe.

Inget stämde
Socialtjänsten i Borgholm tycker att man lärt sig en läxa. GD frågar vad som inte stämde med 17-åringens hvb-placering?
- Det är lättare att fråga vad som stämde, säger Tommy Falk, chef inom socialtjänsten.
- Det blev ingen segling, inga andra killar och ingen skepparexamen.
Att det skulle vara flera killar på båten sågs som ett centralt inslag i vården. Trasiga ungdomar får lära sig att samarbeta för nå ett gemensamt mål, att kunna segla.

Eget ansvar
Istället blev det en lägenhet för den ensamme 17-åringen, ett faktum som ändå hade något gått med sig.
- I och med att han blev ensam i den där bostaden tvingades han han faktiskt att ta ansvar.
Därför sa socialtjänsten till länsstyrelsen i Gävle att placeringen ändå var lyckosam.
- Det har gått bra för honom. Men han hade räknat med att lära sig segla och var besviken över att inte ha tagit skepparexamen. Därför ville han hem, säger Tommy Falk om pojken.
Socialtjänsten i Borgholm utesluter framtida samarbete med Anders Roxe. Inte för kostnadens skull, 3000 kronor per dygn eller totalt omkring 700 00 kronor.
- Det är ingen ovanlig kostnad. Men vi fick inte vad vi betalade för.

MATS HEDSTRÖM