Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rune ger Sätrahemmet en hjälpande hand

Rune Hjelm har varit med i ordenssällskapet Hjälpsamheten i många år. Och visst är han hjälpsam. Med stor envishet har han sett till att Sätrahemmets korttidsboende blivit riktigt hemtrevligt.

Annons

– Kom nu lilla stumpan så går vi.

Rune Hjelm hjälper sin maka Maily genom korridoren på Sätrahemmet. Rune är 86 år och Maily 89 år. De har varit ett par i 32 år. Sedan början av året vistas Maily, som är lite senildement, på Sätrahemmet då och då när Rune behöver avlastning. För Rune är det viktigt att hon trivs och det gör Maily men när de besökte Sätrahemmet första gångerna var det inte så hemtrevligt. De små detaljerna som ger hemkänsla saknades. Rune berättar att det enda som fanns i rummen var en säng, en bokhylla, ett bord och några stolar. Inga tavlor, inga böcker, inga prydnadssaker. Ute i korridoren och i gemensamhetsutrymmena var det lika kalt.

– De gick som djur fram och tillbaka och hade inget att fästa blicken på, berättar Rune och pekar på tavlor och bilder som han tagit med sig till hemmet.

Där finns spårvagnsbilder, svängbron, bilder från Gamla Gefle, tavlor och foton på Mats Hjelms orkester. Mats var kusin med Rune och Rune spelade trummorna i orkestern när de uppträdde i parker och på Nalen.

Det första Rune gjorde var att ringa kommunen men några pengar till utsmyckningar fanns inte. Men skam den som ger sig. Rune letade i sina egna gömmor och tog med sig tavlor och fotografier föreställande Gävle så som det såg ut när gästerna på Sätrahemmet var unga. Men han hade inte tillräckligt med tavlor för att fylla de tio rummen och därtill korridoren. Då kom han på att han kunde be de andra anhöriga om hjälp.

– Men det gick inte. Personalen fick inte lämna ut deras namn av sekretesskäl.

Rune gav inte upp.

– Jag ville ha Gävlemotiv så jag ringde till fotografen Per-Erik Jäderberg. Han tipsade mig om Länsmuseet.

Länsmuseet såg till att Rune fick digitala bilder som Per-Erik hjälpte honom förstora. Genom en granne fick han ett vackert men lite trasigt bord som Sätrahemmets vaktmästare lagat. Nu pryder det Mailys rum.

Så var det de tomma bokhyllorna. Rune ringde biblioteket och fick tips om Gefle Antikvariat. Sex kartonger med böcker har han redan fått och fyra till ska det bli. Böckerna portionerar han, med personalens hjälp, ut i gästernas rum.

Men Rune var inte nöjd.

– Jag är ju unga grabben så jag orkar, skojar han och fortsätter berätta om sin insamling.

Nästa steg blev att kontakta Stadsarkivet och även där fick han napp.

– Jag fick en kartong med inramade bilder och två samlingspärmar med Gävlemotiv.

Rune går och hämtar sin portfölj för att visa några tavlor. Maily blir genast lite orolig men Rune lugnar henne och hjälper henne av med den lite för tjocka jackan. Det riktigt strålar om Maily så fort Rune är i närheten.

– Det är bra att jag får vara här. Rune har så mycket att göra, säger Maily och berättar att hon fått vänner bland gästerna.

– Vi har aldrig bråkat men vi har diskuterat, fortsätter hon.

Rune berättar om hur de träffades. Han hade blivit änkeman och tänkte åka till Spanien för att hälsa på en god vän. Men han ville inte åka ensam utan frågade Maily som var god vän med familjen. Och visst, Maily följde med.

– Gävles snyggaste tjej! Några dagar senare förlovade vi oss, säger Rune med värme i rösten.

För honom är Maily fortfarande Gävles snyggaste tjej och han vill att hon ska ha det bra även när hon inte är hemma med honom och än är han inte nöjd.

– Jag vill ha hemkänsla och tänkte ordna fåtöljer till alla rum. De ska vara hela och sittvänliga. Är det någon som har en bra fåtölj över så kommer jag och hämtar. Prydnadssaker behövs också. Det är bara att ringa mig på 026-51 32 49, hälsar Rune.