Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusning till kolonilotten

Att odla i egen kolonilott har blivit populärt igen.

För första gången på många år är det kö till flera koloniföreningar.

– Det är ju så roligt att odla, säger Kava Gafori som har en täppa vid Nordost i centrala Gävle.

Annons

Kava Gafori och Malihe Aliyar har en ungefär 100 kvadratmeter stor täppa mellan järnvägsspåren vid nordost. Här odlar de alla grönsaker de behöver. Kryddor, potatis och bär. Sommarhalvåret behöver de inte köpa en enda grönsak i affären, konstaterar Kava Gafori stolt.
De är ganska typiska som exempel på den nya generationen kolonilott-entusiaster, visar det sig vid en rundringning till några olika föreningar i Gävle och Sandviken.
– När vi började för sex-sju år sedan var vi de första flyktingarna här. Nu är det många, säger Kava Gafori och berättar att de började med en liten täppa i bortre ändan av området men att de för två år sedan fick ärva sin nuvarande av en äldre man som inte orkade längre.
Det är så föryngringen verkar se ut på flera håll. Att invandrarfamiljer tar över efter de äldre som tröttnat.
– Man ser att intresset hos ungdomar är mycket större bland dem. Så ser det inte ut bland svenskar, säger Rose-Marie Nordfeldt på Sandvikens odlingsförening.
Efter att ha haft många lotter lediga har de numera kö. Odlingsintresset har vaknat på nytt. Det säger alla vi pratar med.
– Det var kanske för fyra år sedan det började öka. Överallt i tidningar och på TV så är det ju ett ökat trädgårdsintresse. Det positiva med att jobba i trädgård har kommit fram. Sen det här med ekologisk odling, att man vet vad man har odlat själv, har säkert bidragit det med, säger May Näslund, kassör i Järvstaängarnas koloniförening.
Hon har för närvarande endast två lotter utan byggrätt tillgängliga för uthyrning. Den lägsta siffran på åtskilliga år.
Vid spårområdet vid Nordost är det helt fullt. Men det kan bli en täppa ledig om Kava Gaforis dröm går i uppfyllelse. Han står nämligen i kö till en lott på Södra kolonin.
– Där får man bygga en liten stuga. Det får man inte här. Får jag en plats där flyttar vi dit, säger han drömmande.
På en bänk bakom honom ligger dagens skörd. Squash, lök och en hel bärkasse med bladpersilja.
– Smaka här, säger Malihe Aliyar och håller fram en hink nyplockade hallon.
Det är inte svårt att förstå varför koloniodlandet blivit populärt igen. Det smakar fantastiskt.