Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Rusning till Kungsberget

SANDVIKEN
Det går bra för Kungsberget. Anläggningen har ökat sin försäljning av liftkort med 25 procent jämfört med året innan.

Annons
- Det ser väldigt lovande ut, säger bolagets vd, Jonas Lundblad.
Med 16 nedfarter och tio liftar är Kungsberget nu landets tionde största anläggning.

För liten
Förra året hade Kungsberget 140 000 besökare och de senaste tre åren har omsättningen mer än fördubblats. Den kraftiga ökningen har gjort att anläggningen blivit för liten. Därför ska Kungsberget - med hjälp av en ökad kredit samt ett lån från Sandvikens kommun - satsa sammanlagt 21 miljoner kronor på att bygga ut. Inför den här säsongen har 15 miljoner kronor använts till att bland annat köpa en trestolslift och till att bygga ett snowboardområde och ytterligare en nedfart. Allt för att kunna ta emot ännu fler besökare.
- Vi har som målsättning att ha en 20-procentig ökning varje år, säger Jonas Lundblad.
Och hittills den här säsongen ser det lovande ut. Försäljningen av säsongskort har ökat från 8 000 till 10 000 sålda kort jämfört med förra året. Allt fler skolor förlägger friluftsdagar i Kungsberget, där har det skett en ökning med närmare 30 procent.
Enligt Jonas Lundblad tyder ingenting på att den gynnsamma utvecklingen ska stanna av.
- Det här ska bli ännu en rekordsäsong.
Nästa år fortsätter utbyggnaden av Kungsberget med bland annat en investering i fler snökanoner för att få en större kapacitet.

Boende i backen?
Anläggningen lever främst på dagsgäster men efterfrågan på möjligheter till övernattning ökar allt mer. Många vill ha boende nära backen. Därför funderar man just nu på olika lösningar.
- Om gästerna efterfrågar boende borde vi naturligtvis ha det. Men hur och när det kan komma i fråga vet jag inte, säger Jonas Lundblad.
KARIN BERGKVIST