Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Russel Crowe för hela slanten

Annons

Förväntningarna var stora eftersom det är Paul Haggis som gjort filmen, en man som behärskar alla roller på filmkonstens område. Minns bara ”Crash” och en rad andra succéfilmer i samarbete med Clint Eastwood.

Jodå, han lyckas mycket bra här också med strålande draghjälp av Russell Crowe. Kommer inte på någon annan skådespelare som skulle vara mer lämplig i huvudrollen än just Crowe, som med sitt lidande ansiktsuttryck ger suverän karaktär åt sin figur. Han spelar läraren John Brennan som i sin förtvivlan över att kära hustrun sitter (oskyldigt?) inspärrad för mord är beredd att gå hur långt som helst för att återbörda hustrun till sig och lille sonen..

Familjeidyllen spräcks med instormande polis redan i början av filmen, sedan följer en tämligen lång för oss i publiken, men mycket fascinerande ”transportsträcka” mot avgörandet. Efter Brennans detaljrika och minutiösa planering trissas dramatiken upp successivt inför fritagningen av fången. Precis som en thriller ska vara.

En nagelbitare av rang och att det är en remake av franska ”Allt för henne” (2008) med Vincent Lindon och Diane Kruger har ingen som helst betydelse eftersom Haggis har planerat avgörandet på sitt eget (amerikanska) vis. Trovärdigheten att en vanlig skollärare skulle kunna agera så proffsigt som fritagare kan i och för sig diskuteras. Historien är ju ändå så bra på temat kärleken övervinner allt. Och nöden är uppfinningarnas moder.

Och som sagt, Russell Crowe är lysande som en medelklasshjälte och Elizabeth Banks, som spelar morddömda hustrun, övertygar hon också. Klart sevärt, fast slutet kunde ha friserats.